Pohod po Humarjevi poti na Primskovo se bo odvijal na velikonočni ponedeljek, 17. aprila 2017. Start je ob 8. uri izpred okrepčevalnice Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru (Občina Trebnje), ki je od železniške postaje Gaber oddaljena 200 metrov. Prijavite se na startu od pol osme ure dalje.

Na start z vlakom iz smeri Ljubljana ne morete priti, ker Slovenske železnice v svojem voznem redu nimajo primernega vlaka. Pripeljete pa se lahko z vlakom iz smeri Novega mesta (odhod vlaka ob 6:33) in prihodom v Gaber ob 7:07. uri. Povratek proti Novemu mestu je ob 18:22. uri. Skratka, povezave z vlakom so zelo slabe.

Zato priporočamo, da se pripeljete s svojimi avtomobili, za parkiranje bo poskrbljeno.

Pot bo vodila iz Stranj pri Velikem Gabru skozi Šentjurje in Bratnice do Mengša in nato vrh Primskove gore. Tu si boste lahko ogledali tri cerkve in ostanke obzidja iz časov turških vpadov. Od tam pa nadaljujemo skozi Sevno, Gornji in Dolnji Vrh, skozi Žubino nazaj na izhodišče. Celotna pot je dolga 12 km.

Pohodniki se bomo vrh Primskove gore pridružili ali si ogledali tradicionalno velikonočno sekanje pirhov v organizaciji Etnološkega društva Jurija Humarja. Za 2 € prijavnine se boste na kraju samem lahko za tekmovanje tudi prijavili. Tekmovanje se prične ob 10. uri. Pridružili se bodo tudi motoristi.

Stroški pohoda znašajo 6 €, vanjo pa je vključena organizacija, napitki med potjo ter golaž vrh Primskove gore.

Pohod je odprtega tipa, zato se lahko prijavi vsak, ki to želi. Predhodne prijave niso potrebne, če pa bi bila kakšna večja skupinica, pa je le dobro, da to najavite.

Podroben opis Humarjeve poti

Dodatne informacije dobite tudi prek e-pošte info@levstik.si.