Pohod po Humarjevi poti na Primskovo se bo odvijal na velikonočni ponedeljek, 2. aprila 2018. Start je ob 8. uri izpred okrepčevalnice Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru (Občina Trebnje), ki je od železniške postaje Gaber oddaljena 200 metrov. Prijavite se na startu od pol osme ure dalje.

Na start z vlakom iz smeri Ljubljana ne morete priti, ker Slovenske železnice v svojem voznem redu nimajo primernega vlaka. Pripeljete pa se lahko z vlakom iz smeri Novega mesta (odhod vlaka ob 6:33) in prihodom v Gaber ob 7:07. uri. Povratek proti Novemu mestu je ob 18:22. uri. Skratka, povezave z vlakom so zelo slabe.

Zato priporočamo, da se pripeljete s svojimi avtomobili, za parkiranje bo poskrbljeno.

Pot bo vodila iz Stranj pri Velikem Gabru skozi Šentjurje in Bratnice do Mengša in nato vrh Primskove gore (cca 6 km). Tu si boste lahko ogledali tri cerkve in ostanke obzidja iz časov turških vpadov. Od tam pa nadaljujemo skozi Sevno, Gornji in Dolnji Vrh, skozi Žubino nazaj na izhodišče. Celotna pot je dolga 12 km.

Pohodniki se bomo vrh Primskove gore pridružili tradicionalnemu velikonočnemu sekanju pirhov v organizaciji Etnološkega društva Jurija Humarja. Letos boste vsi udeleženci sodelovali v tekmovanju v sekanju pirhov, kar je vključeno v prijavnino. Za najboljše tekmovalce so organizatorji pripravili lepe nagrade in medalje. Pravila si preberite na koncu tega razpisa.

V času tekmovanja in po njem se boste okrepčali s pravim domačim kmečkih obrokom (pečenica z zeljem).

Stroški pohoda znašajo 7 €, vanjo pa je vključena organizacija, napitki med potjo, prijavnina za sekanje pirhov, ovratni trak za ključe in revija Levstikova pot ter topel obrok vrh Primskove gore.

Pohod je odprtega tipa, zato se lahko prijavi vsak, ki to želi. Predhodne prijave niso potrebne, če pa bi bila kakšna večja skupinica, pa je le dobro, da to najavite.

Dodatne informacije dobite tudi na www.levstik.si ali prek e-pošte info@levstik.si. Pokličete lahko tudi vsak dan popoldne ali zvečer na številko 041 649 351.

**********************************************
PRAVILA SEKANJA PIRHOV

1. SKUPINA DO 10 LET —— razdalja 1m
2. SKUPINA OD 10 DO 18 LET —— razdalja 1,30 m
3. SKUPINA OD 18 DO 50 LET——– razdalja 1,50 m
4. SKUPINA od 50 LET NAPREJ —– razdalja 1,50 m

TOČKOVANJE

VSAK TEKMOVALEC IMA 5 METOV
1 točka —- dotik pirha (lupina poči)
3 točke —- kovanec ostane v pirhu

2x MOŽNOST IZBOLJŠANJA REZULTATA – upošteva se boljši rezultat

Šest najboljših iz vsake skupine gre v 2. krog – FINALE (točke iz 1. kroga se prenesejo v finale). Izenačeni tekmovalci se pomerijo med seboj.

PRIJAVNINA:
MLADINA (do 18 let) 1 €
ODRASLI 2 €

NAGRADE
Prvi trije v vsaki skupini dobijo medaljo in nagrado