Tanja Fajon je botra češnji hrustavki.

fajon
Tanja Fajon, poslanka Evropskega parlamenta

Življenje v tako raznoliki skupnosti, kot je Evropska unija, mi predstavlja izziv in privilegij. V politiko me je splet okoliščin popeljal komaj nekaj mesecev pred izvolitvijo v Evropski parlament, vendar je bila moja profesionalna pot že več let tesno prepletena s političnim življenjem in procesom sprejemanja odločitev v Evropski uniji. Kot novinarka in dopisnica nacionalne Radiotelevizije sem se z evropsko politiko aktivno ukvarjala vrsto let, pred udeležbo na evropskih volitvah pa sem skoraj osem let razvoj institucij EU in pot Slovenije k današnjemu polnopravnemu članstvu v evropski družini spremljala v Bruslju.

Življenje v večkulturni milijonski belgijski prestolnici, sedežu evropske birokracije, mi je dalo zagon za razumevanje zapletenih evropskih politik in spoštovanje evropskih vrednot ter teženj po evropskem povezovanju. Največja širitev Evropske unije maja leta 2004 na Srednje in Vzhodno evropske države, med njimi Slovenijo, je bila  zame eden najbolj prelomnih in simboličnih dejanj pri povezovanju stare celine in celjenju ran zgodovinskih delitev na Vzhod in Zahod. Mlajše generacije smo to nedvomno doživljale drugače, vendar občutka prevzema evra in padca notranjih meja v EU, ko smo lahko tudi Slovenke in Slovenci končno začeli svobodno potovati, se odpravili na študij ali delo in plačevali z evrom, še danes ne morem pozabiti. Občutka svobode in varnosti ne more zasenčiti nobena še tako resna kriza. Prepričana sem, da se lahko države fajonEU resno s posledicami gospodarske, socialne in podnebne krize spopadamo le skupaj. Verjamem tudi, da lahko vsaka država, velika ali majhna, v evropski družini ohrani svojo identiteto, kulturo in vpliv. Za to je odgovorna politika vsake posamezne države. Le dobro vodenje države bo zagotovilo, da bomo od EU imeli koristi in da bodo ljudje živeli varno brez strahu, kaj jim bo prinesel nov dan.

Vlogo evropske poslanke v mandatu 2009 do 2014 sem prevzela z največjo odgovornostjo. Storila bom vse, da bomo sprejemali odločitve, ki bodo izboljšale naše življenje, ki bodo postavljale človeka in njegovo dostojanstvo na prvo mesto.

(Povzeto po spletnih straneh Tanje Fajon)

2015-11-02 16.20.40 2015-11-02 16.21.04