Na letošnjem popotovanju se boste lahko zaustavili naštevilnih točkah na celotni poti. Poleg domačih dobrot vas bodo moralo ob poti pozdravljali ljudski godci, glasbeniki in celo ansambli. Nikjer ne bo brez dobrega razpoloženja. Domačini vas z veseljem pričakujejo ob poti.

Ponudniki v nadaljevanju so objavljeni naključno, pri vsakem pa je navedeno, ali je njegova lokacija na skupni trasi ali pa na južni oziroma severni.

PGD ŠMARTNO PRI LITIJI
Ustje 18
1275 Šmartno pri Litiji
http://www.pgd-smartno.si/
skupna trasa

Na startu pohoda ob kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji bodo za pohodnike poskrbeli člani PGD Šmartno pri Litiji, ki bodo na svoji stojnici delili čaj, kavo in kuhano vino. Za odrasle pohodnike bo seveda na voljo tudi šilce za pogumen in strumen korak. Šmarski gasilci bodo na stojnici zbirali prostovoljne prispevke za gradnjo novega gasilskega doma, ki bo zrasel v neposredni bližini startne lokacije v Šmartnem.
PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO LIBERGA
Liberga 10
1275 Šmartno pri Litiji
tel. 051 202 198
liberga.pgd@gmail.com
(skupna trasa)

Prostovoljno gasilsko društvo Liberga ob Levstikovem pohodu pripravi pestro ponudbo za pohodnike. Gasilci bomo za vas pripravili tradicionalne tople obroke in vas postregli s pijačo.
Za pod zob bodo tradicionalne pečenice z zeljem, lahko pa si boste postregli tudi s hot-dogom. Za orositev grla pa bodo na voljo čaj, kuhano vino, žganje, pivo in vino. Na voljo bo tudi kava in brezalkoholne pijače.
VINSKA KLET PR’ ŠINKOVC
Igor Šinkovec
Gobnik 13
1274 Gabrovka
tel. 031 699 897
(severna trasa)

Tradicionalno vam na Gobniku (severna trasa) ponudijo domače klobase, kruh, orehe, domače vino in pester seznam žganih pijač. Letos bo na voljo tudi degustacija modre frankinje.
WEISSOVA ZIDANICA
Gobnik 33
1274 Gabrovka
tel. 041 616 682
jasmina.vodenik@siol.net
(severna trasa)

Poleg službe se ljubiteljsko ukvarjamo z vinogradništvom in obdelavo manjše kmetije.
V zidanici bomo ponudili več vrst vrhunskih vin, domače žganje in kuhano vino. Aktiv podeželskih žena Gabrovka pa bo ponudil raznovrstna peciva (potice s priznanji) in ostale domače dobrote (zaseka, pašteta, klobase, kruh iz krušne peči…).

Posebej bi vas povabili, da poskusite več vrst potic, za katere je Aktiv podeželskih žena Gabrovka prejel več priznanj. Na voljo bo tudi brezplačen čaj.
BAJČEVA ZIDANICA
Ana Bajc
Nova Gora 15
1274 Gabrovka
(severna trasa)

Bajčeva zidanica ima že dolgo tradicijo. Omenjal jo je že Levstik kot Bojčevo zidanico v svojem Popotovanju iz Litije do Čateža, ko se je kot žejen popotnik s prijatelji ustavil na kozarčku rujnega, ki mu ga je z veseljem natočil stari Bojec. Tako je tudi danes, ko na tradicionalnem pohodu odpremo vrata naše zidanice.

Pohodnikom bomo ponudili mlado in pečen kostanj. Poskrbeli bomo za živo glasbo s harmoniko. V primeru dežja bomo poskrbeli za pokrit prostor.

Med letom pa po predhodnem dogovoru nudimo obisk zidanice z degustacijo vina in pripravo domače hrane.
POD RUDIJEVIM KOZOLCEM
Rudi Fink
Sevno 35 D
1276 Primskovo
tel. 041 610 700
(južna trasa)

V Sevnem Pod Rudijevim kozolcem v prijetnem naravnem okolju že tradicionalno ponujamo čaj, kavo, cviček, kuhano vino, prekajene kuhane klobase, višnjevec, orehovec, domače žganje… Verjetno pa se boste vsi spomnili tudi slastnih palačink, ki jih tudi letos ne bo manjkalo.
Letos bodo kot posebnost ponudili tenstan krompir.

Za prijetno razpoloženje bo poskrbel ansambel z živo glasbo. Verjeli ali ne, hrana, pijača in živa glasba samo za prostovoljne prispevke.
KMETIJA MERZEL
Vinko Merzel
Razbore 8
8212 Velika Loka
tel. 041 950 209
vinko.merzel@amis.net
južna trasa)

Kmetija Merzel na skrajnem robu cvičkove deželemed vasema Zagrič in Razbore deluje že stoletja. Na bregovih ob domačiji se pasejo krave in ovce, v gozdovih se bohotijo bukve, toda iz kleti še vedno priteče kapljica rujnega. Za bolj temperametne je iz hruške skočil sadjevec, čebele so dodale med. Mati so v stari metrgi zamesila kruh, tamlada ga je posladila z orehi, smetano, medom… Pa oglasite se, no!

Na pohodu vam bomo ponudili polbeli in koruzni kruh, pehtranovo, orehovo in ocvirkovo potico, orehove štruklje, mešano drobno pecivo, cviček, medico, kavo, čaj, domači jabolčni sok in sadjevec.

Kot posebnost poudarimo kruh iz domače krušne peči in toplo ocvirkovo potico. Svež kruh in piškote ponudimo pohodnikom za degustacijo, sicer pa so cene prijazne vsakemu žepu in le tolikšne, da se žulji lepše zacelijo.

Sicer pa vam med letom po predhodnem dogovoru lahko ponudimo sezonsko zelenjavo, mleko, jajca, jagnjetino in drugo.
DOBROTE MAME JOŽE
Sitarjevška cesta 46
1270 Litija
tel. 040/516-899
marusa.props@gmail.com
(skupna trasa)

Tudi letos vas mama Joža s svojimi vnuki, že tradicionalno, kot že nekaj let zapored pričakuje na Slatni nad Šmartnim v prvih kilometrih Levstikovi poti. Okrepčali se boste lahko z domačimi okrepčili in si s tem nabrali dodatnih moči in energije za dolgo pot in vse kilometre, ki vas čakajo.

Ponudili vam bomo domače izdelke, kruh iz krušne peči, namaze s svežimi zelišči, klobase in salamo. Domače pecivo (jabolčni zavitek, orehove štrukeljčke), jabolčni sok, vino in več vrst zeliščnega in sadnega žganja. Na voljo bodo tudi topli napitki kot sta sveža kava in zeliščni čaj.
Vse kar ponujamo pohodnikom je pridelano iz doma pridelanih sestavin, ki jih skrbno izbiramo, nabiramo in vzgajamo skozi vse leto. Večino izdelkov iz naše ponudbe pa lahko po dogovoru dobite pri nas skozi vse leto.

Kot vsako leto vas pričakujemo na istem mestu in se že veselimo srečanja z vami.
RESN’KOVA KAŠČA
Milan in Darja Resnik
Moravče 16 A, 1274 Gabrovka
tel. 031 715 371
milan.resnik@gmail.com
darja.resnik@gmail.com
(severna trasa)

Ponujamo domačo kmečko hrano na žlico, izdelke iz kmečke peči, domače klobase, hišno domače vino cviček, več kot 10 vrst sadnega in zeliščnega žganja, domači sok, spominke iz domačije Resnik, zabavo z ljudskim godcem. Možen ogled kašče z galerijo kmečkega in gospodinjskega orodja in opreme.
TOMAŽEVE DOBROTE
Anton Zaman
Preska nad Kostrevnico 13
1275 Šmartno pri Litiji
tel. 041 560 507
(skupna trasa)

V Preski nad Kostrevnico (skupna trasa) ob stari preši za grozdje in na razpotju severne in južne trase ponujajo kruh iz krušne peči z zaseko, potice (orehova, pehtranova, ocvirkova), jabolčni zavitek, čaj, kavo, kuhano vino, žganje, medico, orehovec, borovničke in domači cviček.

Piškoti in mleko za kavo so brezplačni.
RAZBORŠKA SUŠILNICA SADJA
Jože Zupančič
Razbore 5
8213 Velika Loka
tel. 041 837 292
elektrarna.zupancic@gmail.com
(južna trasa)

Prav v središču Razbor stoji prenovljena sušilnica sadja. Leta 1939 so jo zgradili vaščani, skupaj s tedanjim učiteljem Francem Kunaverjem. Lahko si jo boste ogledali, mi pa vam bomo ponudili suho sadje, vino, žgane pijače, med in domači jabolčni sok.

Posebej bi vas radi opozorili prav na suho sadje, ki ga sušimo v stari sušilnici. Lahko ga boste brezplačno pokusili, prav tako pa boste lahko pokusili čaj iz tega sadja.

Sicer pa vam v novembru in decembru ponujamo suho sadje, da ga boste imeli dovolj do pomladi.
PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO PRIMSKOVO
Gradišče 28
1276 Primskovo
gasilci@pgd-primskovo.si
www.pgd-primskovo.si
(južna trasa)

Smo prostovoljno gasilsko društvo 1. kategorije. Gasilski dom imamo v neposredni bližini šole in smo drugo najmlajše gasilsko društvo v Sloveniji. V okviru Gasilske zveze Šmartno pri Litiji zagotavljamo javno gasilsko službo v občini Šmartno pri Litiji na območju nekdanje krajevne skupnosti Primskovo.

Na čudoviti lokaciji na Kopačiji na Primskovem (južna trasa) vam bomo ponudili domače vino, brezalkoholne pijače, pivo, čaj, žgane pijače, kavo, kranjske klobase in palačinke.

Poskusili boste lahko tudi vse vrste kruhov, ki jih pečejo v Pekarni Grosuplje. Prav ta kruh je posebnost, narezan na kocke in ga ponudimo pohodnikom brezplačno. Sicer pa nas vsako leto lahko obiščete na tradicionalni gasilski veselici drugo nedeljo v avgustu.
DOMAČIJA BERČON
Jelša 9
1275 Šmartno pri Litiji
tel. 051 637 447
blaz.bercon@amis.net
(skupna trasa)

Po prvem vzponu na Jelšo se lahko okrepčate na Kmetiji Berčon.  Ponujamo vam domače rdeče vino, razne žganice, za premražene pa kuhano vino ali čaj, tudi kava bo zadišala.  Za pod zob se prileže kos kruha z zaseko ali česnovim namazom, naša dekleta  pa vam bodo z veseljem ponudile palačinke z različnimi namazi. Vabljeni!
MATEJ PEVEC
Preska nad Kostrevnico 20 A
1275 Šmartno pri Litiji
tel. 031 402 278
pevecm@gmail.com
(skupna trasa)

Tik pred razcepom poti na severno in južno traso se ustavite na lokaciji s čudovitim razgledom. Ponudili vam bomo alkoholne pijače (vino, kuhano vino, pivo), žgane pijače (domače žganje, medica, borovničke), sok, čaj, kavo in tudi prigrizke: pokovka, smoki. Za spomin oziroma pošiljanje bodo na voljo razglednice z motivom našega kraja.
KMETIJA ZADRAŽNIK
Jože Zadražnik
Vinji vrh 2
1276 Primskovo
tel. 031 495 155
jzadraznik@gmail.com
www.nadezeli.si
(južna trasa)

Glavna dejavnost na kmetiji Zadražnik je pridelava in predelava grozdja za več sort vina. Pridelano vino je kvalitetno, redno se udeležujemo tekmovanj v okviru Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Posebnost med sortami, ki jih pridelujemo je vino gamay.

Ob svoji zidanici v Vinjem vrhu (južna trasa) ponuja vrhunska vina cviček, modri pinot, modra frankinja, gamay, žametna črnina, beli pinot in rumeni muškar. Poskusite lahko tudi domače žganje, medico, borovničke, pelinkovec, čaj, kavo ali kuhano vino. Okrepčate se lahko s domačim kruhom, zaseko in štrukeljčki, kuhanim vinom ali pečenim kostanjem.

Za prijetno razpoloženje bomo poskrbeli z živo glasbo.

Kadar koli med letom vam lahko organiziramo degustacijo vin, prodajo več sort vin. Pripravimo vam tudi narezke. Odprto je vse dni v letu.

ANICA BITENC
Zgornja Jablanica 28,
1275 Šmartno pri Litiji,
tel. 041 905 184

Na Gobniku (severna trasa) ponujamo same domače dobrote: vino, žganje, potice, pecivo, suhe klobase in zaseko.