4. avgusta popoldne je Vremensko postajo Sevno zajelo silovito neurje z nalivom, vetrom in tudi točo. Preden preidem k temu poročilu, naj navedem nekaj podatkov, zakaj je bilo v času od 2. do 5. avgusta tako nestabilno vreme z veliko padavinami in nevihtami.

V teh obdobju je bilo vreme izredno nepredvidljivo! Za eno uro vnaprej se ni vedelo, kaj se bo zgodilo. To je bila posledica tropskih razmer z visokim rosiščem in tudi nastajanjem posebno trdoživih ciklonov v Italiji, ki prinašajo k nam neverjetne dogodke. Uf, zelo sem poenostavil, v resnici je mnogo bolj zapleteno. ARSO to pojasnjuje tako:

“V zadnjih dneh je veliko neviht nastalo v severni Italiji (več 100 km stran od naših krajev), ki so z vetrovi zahodnih smeri potovale proti nam. Te so se ob tamkajšnji pregretosti in veliki nestabilnosti zračne mase razvile v tako imenovane mezociklone, ki so že po svoji naravi zelo težko napovedljivi, dolgoživi ter prepotujejo velike razdalje preden razpadejo. Zato se so nevihte pri nas pojavljaje tudi v nepričakovanih delih dneva. Tudi sama krajevna razporeditev neviht je lahko v rezultatih meteoroloških modelov obremenjena z veliko negotovostjo.

Že vse od torka smo marsikje po Sloveniji zabeležili tako imenovane tropske noči, ko se najnižje jutranje temperature niso spustile pod 20 °C. Na postaji Koper Kapitanija se niz tropskih noči vrsti že vse od torka, 28. 7., torej 7 dni. Visoke so tudi temperature rosišča, ki predstavljajo temperaturo, pri kateri pride do kondenzacije oziroma se začne iz vlažnega zraka izločati voda. Višja kot je temperatura rosišča, hitreje in z manj dodatnimi sprožilci v ozračju (prisotnost vremenske fronte, bližina višinskega ciklona) se, sploh nad hribi, ki jih v Sloveniji ne manjka, lahko začne konvekcija in z njo nastanek neviht. Ne samo ponoči, tudi podnevi je relativna vlažnost zraka visoka, marsikje celo med 60 in 80 %. To občutimo kot veliko soparo.”

Strašno neurje na obali, 3. avgust 2020

Na kratko si prek nekaj slik poglejmo stanje posledic neurja na slovenski obali in v Istri.

Neurje se že pomika proti notranjosti Slovenije.
Foto: Eugenija Carl, TV SLovenija
Umag, foto. Darja E.
Umag, foto. Darja E.

Obilne padavine v Sevnem, 4. avgust 2020

V obdobju med 2. in 4. avgustom je bilo na Vremenski postaji Sevno izmerjenih kar 94,8 mm dežja, padavine pa so bile časovno zelo različno razporejene kar pomeni, da so bili občasno tudi močni nalivi. To je razvidno tudi na naslednji sliki dnevnih količin dežja v zadnjih 30 dneh.

4. avgusta se je pričelo nekaj pred 16. uro s treskanjem, kasneje pa z močnim nalivom in vetrom. Vmes je 15 minut padala tudi drobna toča, ki sicer večjih posledic ni pustila za seboj, so pa na marsikaterih rastlinah preluknjani listi. Kako intenzivne so bile padavine (maks. 74,4 mm/h), kažeta tudi naslednja dva grafa:

Radarska slika jakosti padavin, 4. avgust 2020, ob 15:55. uri. Vir: ARSO
Radarska slika jakosti padavin, 4. avgust 2020, ob 16:05. uri. Vir: ARSO
Pogled vremenske kamere proti zahodu.
Že med neurjem so okoliški potoki pričeli poplavljati.

Po informacijah ReCO Ljubljana je bilo tudi na Primskovem potrebno posredovanje gasilcev. Zalilo je kletne prostore osnovne šole na Primskovem in tudi objekt enega izmed krajanov. Večje škode neurje sicer ni povzročilo, so pa razrvane mnoge makadamske lokalne in gozdna poti.