Še malo in minilo bo skoraj tri desetletja od izvedbe prvega pohoda od Litije do Čateža. Tedaj samo po južni trasi skozi Primskovo, kjer je bila pot kot turistična in planinska označena že mnogo let pred tem in so jo uredili prizadevni člani Planinskega društva Litija. Danes je na dnevnem redu že 28. ponovitev popotovanja, ki se ga udeležuje že krepko prek 20.000 udeležencev.

Z letošnjim letom je vodenje Levstikove poti prevzel Zavod Levstikova pot, pa tudi namesto knjig smo začeli izdajati revijo Levstikova pot, ki se od knjig razlikuje tako po formatu in oblikovni plati kot tudi po bogatosti vsebin.

Številu udeležencev in času se mora prilagajati tudi Levstikova pot. Pred tremi leti smo celotno pot temeljito označili z ličnimi tablami, letošnje leto pa smo pričeli z zasajanjem dreves v Levstikovem sadovnjaku. Doslej nam je z botrstvi mnogih občin in drugih organizacij uspelo zasaditi 16 dreves in jih opremiti z ličnimi tablami. Podrobnosti najdete na naslovu www.sadovnjak.eu.

Tudi letos ob popotovanju zbiramo denar za humanitarne namene. Prispevajo ga posamezniki, ponudniki hrane in pijač ob poti, podjetja in tudi pohodniki na prireditvi. Tokrat lahko vse do 15. decembra pošljete tudi SMS s ključno besedo LITIJA in darujete 1 €. Denar bomo namenili socialno ogroženim otrokom iz OŠ Litija, Podružnice s prilagojenim programom.

Iščemo tudi sodelavce za trženje tega projekta v slovenskih podjetjih. Interesenti se javite na e-naslov info@levstik.si, zaželeni so s.p., storitve pa bodo seveda plačane.

Levstikova pot nadaljuje s svojim poslanstvom. Tako po severni kot južni trasi. Po kateri koli se že boste podali, ne samo na množičnem popotovanju, hitite počasi in odnesite tisto najlepše, kar lahko doživite na tem območju med zasavskim hribovjem in dolenjskim gričevjem. Pridite kdaj tudi med letom, saj se bodo takrat domačini še bolj posvetili vašemu obisku.

Dobrodošli na 28. izvedbi mednarodne prireditve Popotovanje po Levstikovi poti od Litije do Čateža.

Rudi Bregar,
Vodja projekta Levstikova potObjavljeno v reviji Levstikova pot, november 2014