rrrr
Jedro Levstikove ekipe, ki vodi celodnevno Levstikovo popotovanje med Litijo in Čatežem.

V starem mestne jedru Litije in ob kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji se pohodniki od pete in vse do devete ure zgrinjale množice popotnikov na 29. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti iz Litije do Čateža pri Trebnjem. Letošnji pohod je bil izveden tudi v okviru projekta Slovenija v gibanju, ki ga vodi Športna unija Slovenije.

Po neuradnih ocenah je bilo na poti okrog 15.000 pohodnikov iz vseh koncev Slovenije in tujine. Med udeleženci je bil tudi dr. Wilmer Armando Depablos, venezuelski diplomat v Sloveniji s svojo ekipo veleposlaništva.

Vreme je bilo idealno za hojo in po nekaj letih deževnega vremena in blata na poti, so udeleženci letos hodili po suhi poti, z nekaj megle v dolini na začetku, prek dneva pa jih je spremljalo tudi sonce.

Pot je pohodnike vodila po skupni trasi skozi Slatno, Jelšo in Libergo do Preske nad Kostrevnico, kjer so se razdelili, eni severno prek Gobnika in Moravč, drugi pa južno prek Primskovega, s skupnim ciljem na Čatežu pri Trebnjem. Na več kot 20 lokacijah ob poti so domačini ponudili domače dobrote, tudi letos pa so prispevali več sto evrov za socialno ogrožene otroke v litijski šoli s prilagojenim programom.

Poleg uživanja v hoji in ob kozarčkih letos res dobrega cvička so si letos lahko ogledali obnovljeno sušilnico sadja na Libergi ter spoznavali prek 40 sadnih dreves, ki so bila v zadnjih dveh letih zasajena ob Levstikovi poti. Če želite tudi vi podrobneje spoznati vsa ta sadna drevesa, kliknite na www.sadovnjak.eu.

Že med potjo (nameščenih je bilo precej plakatov, ki so opozarjali na posledice prekomernega pitja alkohola), pa tudi na cilju je bilo opaziti, da so udeleženci vzeli za svojega tudi letošnje geslo popotovanja: »Bodimo zadeti od svežega zraka in lepot narave, ne pa od alkohola«. Geslo smo izbrali iz vsebine intervjuja s prim. prof. dr. Markom Kolškom, dr. med., ki je objavljen v letošnji reviji Levstikova pot (www.revija-levstik.eu) in ga tudi ostali lahko v celoti preberete na naslovu http://levstik.si/?p=1412.

Tudi smeti je za pohodniki na poti vedno manj, na kar pa opozarjajo in prosijo tudi številna sporočila na tablah ob poti.

Na cilju na Čatežu se je že vse od 11. ure dalje odvijal bogat kulturni in zabavni program, na osrednji prireditvi Razhodnja ob 13. uri pa so sodelovali tudi Občinski pihalni orkester Trebnje, Trebanjske mažoretke, Folklorna skupina Nasmeh, Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež, Dramska skupina P.L.I.N., Trebanjski oktet in Pihalni ansambel sveti Rupert.

Več tisočglavo množico je nagovoril Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, kot predstavnik generalnega pokrovitelja letošnjega popotovanja pa jih je pozdravil tudi Marjan Kelvišar, direktor IMP Armature d.o.o. iz Ivančne Gorice.

Popotnike je obiskal tudi Levstikov Martin Krpan, mnogi pa so s Čateža ponesli domov tudi primorske kivije in kakije, ki so jih ponudili Primorci. Nenazadnje Levstikovci vzpodbujamo prav zasajanje sadja in pridelovanja lastnega sadja v domačih vrtovih

Obljubili so si, da se ob letu osorej srečajo na jubilejnem 30. popotovanju po Levstikovi poti.

venez sadovnjak Trebanjske mažoretke bulc venezuela Na cilju na Čatežu