Franci Rokavec, župan Občine Litija
Franci Rokavec, župan Občine Litija

Spoštovani pohodniki po Levstikovi poti!

Letos poteka že 29. popotovanje od Litije do Čateža in je že zdavnaj preraslo v eno najmnožičnejših tovrstnih prireditev v Sloveniji.

Litija vam tudi letos namenja dobrodošlico ob začetku poti, ki se prične na znamenitem Valvasorjevem trgu in vas vodi v Šmartno pri Litiji, se nadaljuje po severnem delu dolenjskega hribovja proti Gobniku, Moravčam pri Gabrovki, Čateški Gori in konča na Razhodnji na Čatežu. Prepričan sem, da se bodo tudi letos izkazali prijazni domačini ob sami poti, ki vodi mimo urejenih vinogradov, zidanic, polj in gozdov. Čista in neokrnjena narava kar sama vabi, da se na to pot spet podate ob letu ali med letom. Občina Litija vas vabi, da med letom obiščete tudi druge bisere v srcu Slovenije. Preko celega leta vas vabi GEOSS – Geometrično središče Slovenije, nabiralce gozdnih sadežev vabijo gozdovi pod Jančami in deželi pod Kamplovim hribom. V začetku pomladi vabi pohodnike pohod po obronkih Jablaniške doline. V maju in septembru vabi na obisk oglarska dežela na Dolah pri Litiji, kjer si lahko v živo ogledate še ohranjeno oglarjenje in neokrnjeno naravo. V začetku junija naj vas zamika, da se odpravite na Polšnik po poteh od cerkvice do cerkvice, mesec kasneje vas vabi Konjšica kot idilična vasica v sredini Zasavskega gorovja. Z urejeno spominsko sobo svetovno znanemu virtuozu dr. Carlosu Kleiberju, ki je zadnja leta skupaj s soprogo živel in ustvarjal prav v tej izjemni podeželski vasici.

Litija vas vabi v prednovoletni šotor in prireditve ob koncu leta, Pustni karneval, Prvomajsko kresovanje, Litijska noč ob Dnevu državnosti in na kulturne poletne večere ob koncu meseca avgusta. V Litiji se bomo srečali na novem popotovanju od Litije do Čateža.

Želim vam prijetno pot, dobro počutje med nami, predvsem pa želim, da nas ta pot tudi vnaprej povezuje v dobrem spoštovanju med nami, spoštovanju narave in Levstikove dediščine.

Franci Rokavec,
Župan Občine Litija

Objavljeno v reviji Levstikova pot, november 2014