Slika TrebnjegaV zavetju dolenjskih gričkov ob avtocesti Ljubljana – Novo mesto leži mesto Trebnje, ki obiskovalcu ponuja veliko prijetnih doživetij in razgibanega dogajanja tako na področju gospodarstva, umetnosti in kulture kot na področju rekreacije in kulinarike.

Mesto ima bogato zgodovino, kot kraj se omenja že leta 1163, ko je bilo sedanje mesto Trebnje sedež pražupnije, leta 1351 je postalo trg. Območje Trebnjega in okolice pa je bilo naseljeno že veliko prej, saj so bili tu okrog leta 300 pr. n. št. Naseljeni Kelti, v prvih stoletjih našega štetja pa Rimljani. Ti so imeli na območju Trebnjega postojanko Praetorium Latobicorum, o čemer pričajo številne arheološke najdbe, ki jih danes najdemo v muzejih. V srednjem veku je Trebnje nekoliko izgubilo na pomenu. V 14. stoletju je prišlo do nemške kolonizacije, veliko škodo pa je Trebnje utrpelo v času turških vpadov. V 18. stoletju so se za kraj z redno poštno povezavo Ljubljana – Karlovec začeli lepši časi, kasneje je bila zgrajena še železniška proga.

Dandanes je Trebnje središče z gospodarskim in kulturnim pomenom, zanimivo za obiskovalce. Med zelo priljubljenimi točkami za obiskovalce je Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, ki je edina zbirka naive – samorastniške umetnosti v Sloveniji in ena najpomembnejših na svetu. V galeriji si lahko ogledate stalno razstavo naive, redno pa se vrstijo tudi samostojne razstave znamenitih avtorjev in dela iz gostujočih galerij iz Evrope.Trebnje mesto (32 of 89)

Vredna obiska je tudi v pozno gotskem stilu zgrajena župnijska cerkev Marijinega vnebozetja iz leta 1443, ki stoji v središču Trebnjega. Obiskovalci si lahko ogledajo lepo notranjost z bogatim baročnim oltarjem rezbarja Jožeta Janežiča s sliko Marijinega vnebovzetja. Slika je, tako kot tudi Križev pot, delo Matevža Langusa (1792-1855), v prezbiteriju pa lahko občudujete freske mojstra Matije Koželja (1842-1917). V vežo cerkve je vzidan relief treh poprsij iz rimske dobe. Zunanjost cerkve krasita kipa dveh trebanjskih rojakov, misijonarja Friderika Barage pred glavnim vhodom in ljubljanskega nadškofa in metropolita dr. Alojzija Šuštarja na drugi strani. Zunaj cerkve je tudi spomenik padlim in pogrešanim vojakom iz 1. svetovne vojne avtorja Frančiška Smerduja.

Če si želite izvedeti kaj več o ljudeh, ki so pomembno vplivali na življenje mesta, si lahko v Centru za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje ogledate stalno razstavo Rastoča knjiga. CIK Trebnje skrbi za formalno in neformalno izobraževanje odraslih in je poleg Osnovne šole Trebnje, ki ima tri podružnične osnovne šole in izobražuje kar 904 osnovnošolce, osrednja izobraževalna ustanova v Trebnjem.

Obiskovalci lahko obiščejo in si ogledajo znamenitosti, lahko pa svoj obisk preživijo aktivno, saj imamo v občini Trebnje kar nekaj pohodnih poti. Iz Trebnjega se obiskovalci lahko povzpnejo na Trebni vrh in se na Vrhtrebnjem sprehodijo do obeležja 15. poldnevnika, ki povezuje oba zemljina tečaja in vse kraje, kjer sonce istočasno vzhaja, doseže poldan in zahaja. Obeležje 15. poldnevnika z radijsko vodeno uro je tudi na lokalni cesti Trebnje – Štefan. Malo izven Trebnjega se željni rekreacije lahko odpravijo še po številnih drugih pohodnih poteh ali celo razmigajo svoje noge na kolesu na eni izmed kolesarskih poti, ki se vijejo po občini in njeni okolici.

Družine z otroki se v Trebnjem lahko odpravijo v rekreacijski park Jurčkov gozd, v katerem je nameščenih kar 20 unikatnih lesenih igral in vadbenih elementov, kjer sprostijo svojo otroško energijo.

Rekreaciji seveda sledi dobro okrepčilo, ki si ga lačni obiskovalci lahko privoščijo v enem od  gostišč v Trebnjem, ali pa na eni od turističnih kmetij v bližini. Te ponujajo domače kmečke jedi, ki temeljijo na lastni pridelavi in vedno sveže pripravljeni hrani.

V samem Trebnjem lahko obiskovalci izbirajo med gostišči Šeligo, Hotel Opara, Meglič, Picerija Čriček – Hom in Galaksija ter Pizzerijo Maxim.

V gostilni Šeligo so vam na voljo tako domače, slovenske kot tudi italijanske dobrote in celo mehiška kuhinja. Privoščite si lahko vse od domačega zrezka s krompirjem do pice, pa do špagetov z različnimi omakami in slastnih mehiških tortilj. K dobri hrani seveda sodi okusno vino, izbirate lahko predvsem med pristnim cvičkom, belim vinom iz virštanjskih vinogradov na Štajerskem ter refoškom iz Kort v Slovenski Istri.

Hotel Opara ni samo prenočišče z moderno opremljenimi sobami, primernimi tako za poslovne kot za počitniške goste; tu najdete vse v enem tudi restavracijo, slaščičarno, vinoteko in kavarno. Dnevna ponudba gostišča sega od pic, hladnih predjedi, testenin in mesnih jedi do solatnih krožnikov, tort in sladic, razočarani pa ne boste niti z njihovo ponudbo vin, ki je zelo raznolika.

Gostilna Meglič nudi ponudbo hrane za vse priložnosti že vse od leta 1978, poleg dobre hrane in pijače pa lahko povprašate še po hišnem ansamblu Suha solza, ki je lahko s svojo glasbo prijetno presenečenje za goste.

V ponudbi Picerije Čriček – Hom v središču Trebnjega lahko najdete 20 vrst pic, kalamare, pleskavice, hamburgerje, paniran sir, solate, sladice in odprta domača vina.

Galaksija je med novejšimi pridobitvami mesta Trebnje, namenjena pogostitvi velikih skupin in seveda zabavi. Tukaj se odvijajo poslovni in družabni dogodki, kot so na primer maturantski plesi in poročna slavja. Celovita ponudba obsega restavracijo, bowling, kavarno, slaščičarno in hotel.

Na malico lahko greste v Kmetijsko zadrugo Trebnje, kjer vam bodo postregli z domačo kuhinjo. Med številnimi vrstami pic lahko izbirate tudi v PizzerijiMaxim.

Če si zaželite dobre sladice, se lahko ustavite v slaščičarni in kavarni Julija v središču Trebnjega, kjer bodo gotovo zadostili vašemu sladkemu okusu. V ponudbi imajo številne tortice, kremšnite, čokoladne sladice in piškote, v poletnem času sladoled; tukaj pa lahko kupite tudi zelo okusen svež kruh, žemljice in sendviče.

V primeru, da si želite domačih dobrot, ki bi jih vzeli s sabo in v njih uživali še dlje od obiska, se lahko v soboto ustavite v Mestnem parku Trebnje, kjer vam z veseljem postrežejo na Kmečki in rokodelski tržnici. Tu je na voljo stalna ponudba lokalno pridelanih dobrot iz okoliških kmetij. Kupite lahko sir, kruh, med, piškote in še marsikaj. Če vas zanima njihova ponudba tudi po trgovinah, kmetje tržijo svoje izdelke pod blagovno znamko Dobrote Dolenjske.

Če vas k obisku Trebnjega ne prepričajo njegove znamenitosti in gurmanski užitki, ga boste morda obiskali poslovno ali kot kupec. V Trebnjem je našlo dom kar nekaj večjih podjetij, ki pomembno prispevajo k gospodarskemu razvoju mesta. Med najbolj znanimi je Trimo Trebnje d.d., ki se ukvarja z inženiringom in proizvodnjo montažnih objektov. Podjetje Akripol Trebnje d.o.o. proizvaja in predeluje polimere, v podjetju Bartog d.o.o. pa lahko kupite vse vrste pnevmatik v veleprodaji in maloprodaji, prav tako pa tudi rezervne dele in dodatno opremo vozil. V Trebnjem ima poslovno enoto mednarodna korporacija SMC, ki je vodilni svetovni proizvajalec opreme za industrijsko avtomatizacijo. Pomembno vlogo na področju proizvodnje montažnih modularnih objektov in bivalnih kontejnerjev tako v Sloveniji kot tudi v Evropi ima podjetje Rem d.o.o., na področju proizvodnje tesnilnih materialov pa deluje podjetje Donit Tesnit d.o.o. Večje podjetje v Trebnjem je tudi GRADing d.o.o., ki se ukvarja s proizvodno dejavnostjo in zaključnimi deli v gradbeništvu, nudijo pa celotno storitev izgradnje objekta vključno z izdelavo projektne dokumentacije.

Trebnje mesto (47 of 89)Na območju Trebnjega najdete živilske trgovine trgovskih mrež Mercator, Hofer, Spar, Eurospin in Kmetijske zadruge. V zvezi s trgovino je potrebno omeniti tudi prodajo avtomobilov, v Trebnjem namreč lahko kupite nove avtomobile znamk Škoda, Kia, VW, Audi, Seat, Renault in Dacia. Znani prodajni saloni so Avto Slak, Avto Center VOVK in Avtohiša Pan-Jan. Široka je tudi ponudba rabljenih vozil.

Nenazadnje vas v Trebnje lahko privabijo kulturne in športne prireditve. Kulturne prireditve se razen na prostem velikokrat dogajajo v prostorih Kulturnega doma Trebnje, Galerije likovnih samorastnikov, Baragove galerije in Centra za izobraževanje in kulturo; športne prireditve pa se odvijajo pa na prostem, v športni dvorani OŠ Trebnje in seveda v novonastalem Športnem parku Trebnje, kjer si lahko ogledate nogometne tekme ali se kar sami preizkusite v brcanju. Letos je bila predvsem odmevna prireditev na prostem Slovo poletju, kjer so se srečali dobra glasba, šport, kulinarika in druženje. Od 28. do 30. avgusta so se na glasbenem odru zvrstile odlične glasbene skupine in posamezniki, ni pa manjkalo niti športa, plesa, zabave za otroke, mlade in odrasle. Takih prireditev si v Trebnjem zagotovo želimo še več. Poletja poživi tudi tradicionalna prireditev Iz trebanjskega koša, kjer župan Občine Trebnje vsako leto podeli Trebanjske koše tistim, ki s svojimi dosežki doprinesejo k prepoznavnosti trebanjske občine. Na prireditvi se tradicionalno predstavijo društva, ki so v Trebnjem zelo številna in bogato popestrijo dogajanje v mestu, vedno pa je del prireditve tudi dobra glasba in druženje.

Dogajanje na prireditvah velikokrat obogatijo trebanjske mažorete, ki letos praznujejo dvajsetletnico delovanja. Prejele so že številna mednarodna priznanja, z evropskega prvenstva v Franciji pa so se letos vrnile kar z zlatim odličjem. S svojimi akrobacijami so resnično paša za oči in ponos Trebnjega. Delujejo v okviru KUD Občinski pihalni orkester Trebnje, ki navdušuje z odlično glasbo, prav tako kot godalni orkester pod okriljem Glasbene šole Trebnje. Le ta pa nas razveseljuje tudi s številnimi posamezniki, ki svojim glasbenim talentom popestrijo dogajanje na raznoliki glasbeni sceni. Če vas bolj kot glasba zanima šport, vas mesto tudi ne bo razočaralo, saj si lahko ogledate tekme Rokometnega kluba Trimo Trebnje, katerega članska ekipa nastopa v 1. A moški državni rokometni ligi, iz njega pa izhajajo športni talenti, ki s svojimi dosežki sedaj navdušujejo tudi druge klube.

Trebnje je mesto, ki ima za sabo že marsikateri dosežek. Iz dolge blatne vasi, kakor je Trebnje v svojem času poimenoval Janez Vajkard Valvasor, se je razvilo v mesto z velikim potencialom na številnih področjih, ta potencial pa je Trebnje v dobri meri tudi že izkoristilo. Mesto je veliko pridobilo z obrtno cono, ki rojeva vedno nova ne samo manjša, ampak tudi večja podjetja in s tem gradi na razvoju gospodarstva. Lega neposredno ob avtocesti in v bližini večjih mest Ljubljane in Novega mesta mu daje dostopnost, ki je skupaj z njegovim razvojem in ravno pravo oddaljenostjo od gneče večjih mest odličen dom za mlade družine. Te se iz drugih krajev že preseljujejo v Trebnje, kar mestu v prihodnosti zagotavlja bogastvo raznolikih obzorij, idej in razvojne možnosti na vseh področjih, od gospodarstva pa do kulture in umetnosti.

Lepo vabljeni, da si lepote in zanimivosti mesta Trebnje ogledate tudi sami. Prijetno boste presenečeni!

Andreja Triler
TIC Trebnje

Objavljeno v reviji Levstikova pot, št. 2, november 2015