Poreč&antonov pohod2014 047Pohod je organiziran drugo soboto v juniju s pričetkom ob 9. uri izpred gasilskega doma v Gabrovki.

Antonov pohod vas bo popeljal po slikoviti dolenjski pokrajini. Postregel vam bo s čudovitim razgledom na dolenjske griče ter neokrnjene gozdove in travnike. Na poti se boste srečali s številnimi domačijami, kjer ljudje še obdelujejo zemljo za svoje preživetje.

V hribovitem predelu poti vas bo pozdravilo blejanje ovc in meketanje koz, ko se boste spustili v dolino pa na lepo urejenih kmetijah tudi mukanje krav. Srečali se boste s plašnimi pogledi damjakov in rezgetanjem konj. Ob poti boste videli tudi kmetijo Klinc, ki se ukvarja s konjeniškim trekingom in vrtnarstvom. V Moravčah razvijajo konjeniški turizem, ki je namenjen individualnim obiskovalcem ter skupinam za jahanje v naravi. Po vrnitvi v Gabrovko vas bo poleg drugega spremljevalnega programa (različne razstave in stojnice) pričakala tudi razstava ocenjenih potic, sodelujočih na vsakoletnem »Festivalu potic«, kulturni program  in družabno srečanje.

Antonov pohod vam bo s hojo in vsemi vmesnimi postanki (s predstavitvami in pogostitvami) popestril dan. Dolžina poti pa je približno 10 km. Pohod je primeren za vse generacije in tudi za družine, ker ni težkih vzponov in ker velik del poti poteka po senci gozda.

Moravška gora

Moravška gora se dviguje severno nad naseljem Gabrovka. Po gori so raztresene posamezne domačije, zidanice in vikendi. Energijski center S.Anton se je pričel širiti ravno iz take stare domačije, kjer je bila leta 1998 zgrajena kapelica, posvečena Sv. Antonu padovanskem.

Poreč&antonov pohod2014 045

Lastnik domačije Anton Sapor je začutil notranji glas in potrebo po pomoči ljudem, zato je okoli kapelice pričel nastajati energijski center, v katerem se sedaj poleg kapelice Sv.Antona nahaja še Marijina kapelica, angelski paviljon in še veliko drugih energijskih točk. Ustanovil je tudi društvo za duhovno in energijsko pomoč S.Anton.  Vstop v center je prost; prosi pa se vse obiskovalce, da ko zapuščajo center, ga zapustijo takega, kot je bil ob njihovem prihodu.

Cerkev sv. Pavla, Podpeč pod skalo

Na koncu vasi Podpeč pod Skalo stoji cerkev sv. Pavla, ki je bila zgrajena v 14. stoletju. Njena največja znamenitost so prav gotovo freske. Naslikane so bile okoli leta 1420 in v zadnji četrtini 15. stoletja.

Na freskah so upodobljene mnoge zgodovinske osebnosti, predvsem svetniki in apostoli.

Na severni steni najdemo podobi nekdanjih lastnikov Podpeškega gradu, Henrika in Elizabete Gall. Podpeški mojster, avtor fresk, je v svoje delo ujel dobršen del zgodovine in jo tako iztrgal iz rok pozabe.

Poreč&antonov pohod2014 049Lovšetov mlin na Hohovici

Ob zgornjem toku potoka Mirna na Hohovici se še vrtijo mlinska kolesa. Lovšetov mlin je bil zgrajen 1928. leta. V njem se je nekdaj mlelo moko za prebivalce okoliških vasi. Danes se ne melje več, mlinska kolesa pa se še vrtijo. V lanskem letu je g. Lovše, ki se ukvarja z obdelovanjem lesa, pričel z obnovo le teh. Eno kolo je tako že pripravljeno, da začne opravljati svojo nalogo.

Resnikova kašča in rojstna hiša Zidarjeve Tone

Resnikova kašča v Moravčah je bila zgrajena let 1883. Ima za tisti čas značilen gank in klet. V njenih prostorih pa so razstavljena stara orodja, oprema za shranjevanje živil in žita, pripomočki za kuho in peko ter vinogradniška in kletarska oprema. Nekaj korakov stran stoji rojstna hiša Zidarjeve Tone, nesojene ljubezni Frana Levstika. Hiša je stara preko 200 let in je edini ohranjeni objekt, ki ga Levstik opisuje v svojem delu Popotovanje iz Litije do Čateža.