Rajko Meserko, župan Občine Šmartno pri Litiji
Rajko Meserko, župan Občine Šmartno pri Litiji

Tako nagovorimo vsakega, ki ga pot zanese v naše kraje, našo občino. Prav s posebnim namenom pa na tak način nagovarjamo pohodnike oziroma udeležence Levstikove poti.

S to potjo nas povezuje več kulturnozgodovinskih dejstev; najprej to, da je Fran Levstik na vinski praznik – martinovo potoval po naših krajih in se prav posebej navdahnil nad Litijo in Čatežem, potem pa nad vasmi tu vmes, tako kot zapiše v svojem popotovanju: » … se pride najprvo v Šmartno, ki ni prevelika, pa čedna vas, da bi se lahko imenovala trg.« Ta trg, ki ga Levstik omenja v leposlovnem delu, krasi prekrasna neogotska cerkev sv. Martina, zavetnika kraja, hkrati pa je z Martinom povezan tudi naš tradicionalni občinski praznik, saj je bilo to območje že od praveka zaznamovano z vinogradništvom. Tudi literat ugotavlja, da se tu vidijo prvi nogradje, kot imenuje vinograde. »In vesel se čutiš, da si na Dolenjskem.« Levstiku oporekam le pri okusu vina, ko zapiše: »… al kapljica teh trt je še kisla …«. Na območju občine namreč pridelamo kar nekaj zelo kakovostnega vina, ki dosega najvišja odlikovanja. V sam vrh nedvomno sodi naš cviček. In marsikatera klet na tem območju se lahko pohvali z zlatim priznanjem za svoj vinski pridelek.

Če sledim zemljevidu poti, nas ta pelje prek Liberge in Preske mimo Primskovega, ki je kraj z bogato zgodovino, in območje, ki skriva še kar nekaj neodkritih zakladov. Levstik jih v svojem potopisu ni uspel zapisati, zagotovo pa vem, da jih boste vi občutili.

Projekt Levstikova pot nadgrajuje literarno zgodbo, ki ni zgolj to. Vedno znova jo namreč bogati s čim novim, tako da pohodnika na pot vsako leto pospremijo še bolj obogatene vsebine.

Ker sledim razvoju tega projekta, ugotavljam, da se ljudje vsako leto z veseljem in vzneseno vračajo na pohod. Še bolj sem vesel, da jih pot v naše konce zanese tudi med letom, ko kulturni utrip pokrajine ne usahne.

Pohod ni pomemben samo zaradi kulturne zgodovine, marveč tudi zaradi povezovanja, kajti pot združuje tri sosednje občine. Morda je bilo včasih težko združiti moči in v tem projektu nastopiti enotno, zato se ob tej priložnosti zahvaljujem neutrudnemu Rudiju Bregarju in njegovim aktivnim sodelavcem. To složno sodelovanje je pripeljalo do tega, da se s strpnim delom in vztrajnostjo veliko doseže, celo preseže.

Na svidenje prihodnje leto.

Rajko Meserko,
župan občine Šmartno pri LitijiObjavljeno v reviji Levstikova pot, november 2014