prim1
Ena najstarejših lip v Sloveniji, cilj na Primskovem

Zberemo se v soboto, 12. marca 2016, ob 8. uri na Kopačiji ob Trgovini Golob (Gradišče 8, 1276 Primskovo). Pohod je v prijetnem dolenjskem okolju organiziran ob dnevu žena. Hodili bomo v skupini. Bodite primerno obuti in oblečeni, imejte rezervna oblačila, zaželene so pohodniške palice. Hrano si vzemite s seboj, za kakšne malenkosti in pijačo pa poskrbi organizator. Parkirate lahko v okolici starta. Pot ni naporna in je primerna za vse starostne kategorije (priporočljiva starost nad 10 let).

Odidemo v skupini s Kopačije po vzhodnem robu Primskove gore proti Kuklju in navzdol skozi gozd v dolino Primskovega v Mengeš in naprej proti Bratnicam. Ob tromeji občin Šmartno pri Litiji, Ivančna Gorica in Trebnje zavijemo levo po južnem obronku skozi gozd do Dolnjega Vrha, kjer bo kratek postanek. Nadaljujemo skozi Gornji Vrh in Sevno do Kopačije, kjer pohoda, zaključijo ali pa nadaljujejo do vrha Primskove gore in si ogledajo tri cerkve vrh stožčastega nekaj manj kot 600 metrov visokega vrha. Ta del poti je dolg približno 6,5 km. Za ta del pohoda bomo potrebovali cca 2 uri hoje skupaj s postankom na Dolnjem Vrhu.

prim2Tisti, ki se bomo odločili za celotno traso pa nadaljujemo s Kopačije proti Poljanam, mimo kmetije Vidgaj naprej izpod novega daljnovoda (v meglenem vremenu kar pošteno prasketa) do Vinjega vrha. Iz Vinjega vrha zavijemo bolj levo proti Obli Gorici in Stari Gori do križišča s kapelico sv. Antona. Gre za križišče glavne ceste Primskovo – Šmartno pri Litiji.

Če bi kdo omagal, bomo poskrbeli, da bo tudi tu lahko odnehal. Od starta do sem je približno 12 km. Pot ni naporna in je primerna za vse starostne kategorije. Prečkamo križišče in nadaljujemo proti Mihelci, jo povsem na meji z občino Ivančna Gorica obkrožimo in nadaljujemo navzdol v vas Primskovo, po kateri je celotno območje tudi dobilo ime. Tu pa se začne zadnji naskok po jugozahodnem delu proti Gradišču oziroma vrhu Primskove gore s tremi cerkvami vrh gore in ostanki obzidij iz časov turških vpadov. Tu uradno zaključimo, potem pa navzdol še približno 850 metrov do Kopačije. Tu pa smo startali. Do cilja je celotna pot dolga 17 km. Ni naporna in jo lahko premagamo v štirih urah “čiste” hoje, k tem pa moramo dodati še posamezne postanke. Med potjo bomo izvedeli marsikaj zanimivega o tem območju.

prim3Splošni pogoji: Hodite na lastno odgovornost ob normalno tekočem prometu na javnih cestah. Dolžni ste se pomikati po ustreznih prometnih površinah, ki so namenjene za hojo pešcev, če pa teh ni, pa ob desni strani vozišča v smeri gibanja. Ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na vidnem mestu ustrezna odsevna telesa. Prepovedano je teči!

Z udeležbo vsi udeleženci soglašajo, da so lahko predmet fotografiranja ali snemanja za javne in zasebne potrebe.

Podrobnosti o pohodu so tudi na naslovu http://www.levstik.si, lahko pa pišete tudi na info@levstik.si.

V primeru dežja, pohod odpade. To bo objavljeno na spletnih straneh, Če bo teren zelo razmočen, bo izvedena krajša različica pohoda. Dodatne informacije na 041 649 351.

Zaželene so predhodne najave najmanj dva dni pred pohodom. Obvezna najava za skupinice, ki štejejo več kot tri ljudi.

Prijavnina na osebo je 6 €. V znesek prijavnine so vključeni malica in napitki.

Podrobnosti o pohodu so tudi na naslovu http://www.levstik.si, lahko pa pišete tudi na info@levstik.si. Za geografsko lokacijo starta si poglejte na http://www.mojaobcina.si/smartno-pri-litiji/dogodki/gremo-skupaj-spoznavat-dediscino–3-pohod-primskovo-za-dan-zena.html.