Tek na Petelinjek
Tek na Petelinjek

Gabrovka premore enega najstarejših tekov v Sloveniji, saj njegova tradicija traja že več kot 36 let. Po odzivu tekačev naj bi bil zaradi vpetosti v naravo morda celo najlepši.

Sprva je ideja o teku  vznikila zaradi notranjih potreb krajanov po rekreativnem gibanju oz. teku, kasneje pa je organizacijo teka prevzelo športno društvo Presad Gabrovka, ki organizira tek še danes.

Tek je tradicionalno organiziran tretji vikend v aprilu ravno v času, ko se narava prične prebujati iz zimskega spanca. 11 km dolga krožna proga ravno v tem času najbolj zaživi skupaj z naravo saj poteka v dolini po kolovozni poti poleg travnikov, ki se čez čas prične vzpenjati v gozd. Nekje na polovici proga poteka preko malega gorskega cilja Petelinjek, po katerem ima tek tudi ime. Sledi le še spust in daljša končna ravnina ob potoku. Trasa je razgibana, primerna tako za rekreativce kot tudi vrhunske športnike, tek pa vsebuje različne starostne kategorije. Poskrbljeno je tudi za gibanje najmlajših, katerim so dolžine prog prilagojene glede na starost.

Glavno vodilo organizacije dogodka je gibanje za zdravje vseh, zato se je možno udeležiti tudi krajšega pohoda po okoliških hribih. Za tiste bolj zagrizene tekače pa tek vsebuje tudi tekmovalno noto, saj je vključen v Pokal dolenjskega lista, ki združuje teke po dolenjski pokrajini.

Več o dogodku si lahko preberete na facebook strani ŠD Presad Gabrovka www.facebook.com/sportnodrustvo.gabrovka.