Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje
Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje

Spoštovani pohodniki!

Pohodništvo ima v Sloveniji že dolgo tradicijo in Slovenci pohodne poti radi obiskujemo skozi vse leto. Tudi v Občini Trebnje smo do sedaj, bolj pospešeno v zadnjih letih, uredili in označili že sedem pohodnih poti, kar kaže na dejstvo, da smo pohodniški narod. Najbolj znana in obiskana tovrstna prireditev v Sloveniji pa je sigurno Popotovanje od Litije do Čateža. Zadnji del Levstikove pohodne poti, tako južne kot tudi severne trase, poteka skozi Občino Trebnje. Če se bomo kot pohodnik napotili po južni trasi, bomo na cilj prispeli skozi Razbore. Ta trasa je znana kot turistična varianta Levstikove poti, saj ponuja krajinsko najbolj slikovite prizore. Hrastovi in bukovi gozdovi na območju Bajturna in v Prepadih, še posebej v tem jesenskem času, nas bodo očarali z nepozabno igro barv in v nas pustili vtis čarobnosti, ko se bomo rahlo spustili do cilja na Čatežu. Poleg obnovljene Razborške sušilnice sadja, ki je bila zgrajena leta 1939, danes pa se iz nje zopet širijo vonjave po suhem sadju, se je Občina Trebnje odločila postati tudi boter jablani Dolenjske voščenke in s sodelovanjem pri projektu »Levstikov sadovnjak – zasaditev drevja ob Levstikovi poti« pripomoči k ohranjanju dediščine slovenskih sadnih sort.

Če pa se bomo odločili za severno traso Levstikove poti, poti, ki jo v svojem potopisu dejansko opisuje Fran Levstik, pa bomo na Čatež prispeli skozi Okrog. In ko bomo že od daleč opazovali zvonik cerkve na Čatežu in zbirali moči za zadnji, dokaj strm vzpon do cilja, se spomnimo sporočila, ki ga je Levstik vdelal v svoj potopis. Spomnimo se na moč sodelovanja, ki je Slovence pripeljalo do lastnega jezika, države in ne nazadnje kulture. Ker Levstikova pot ravno to je: spomin in obeležitev slovenstva. Tega sporočila pa se spomnimo večkrat, tudi ostale dni v letu, da bomo delali bolj enotno in sodelovali bolj produktivno.

Na slavnosti prireditvi »Razhodnja« na Čatežu, ki kulturno obogati in sklene tradicionalno mednarodno popotovanje po Levstikovi poti iz Litije do Čateža, se bomo letos vrnili v dni, ko še ni bilo hitenja in moderne tehnologije. Na osrednjem vaškem trgu se boste lahko popeljali z zapravljivčkom, se pogovorili z Zidarjevo Tono in Martinom Krpanom ter gledali pod roke mojstrov ročnih spretnosti in zeliščarke. Sodelovali bodo kulturniki iz vseh treh občin, po katerih se vije Levstikova pot – občin Trebnje, Litija in Šmartno pri Litiji, sklenili pa jo bomo z veselim martinovanjem, zato lepo vabim vse pohodnike in ljudi dobre volje, da se nam pridružijo.

Alojzij Kastelic
Župan Občine TrebnjeObjavljeno v reviji Levstikova pot, november 2014