Na Tisju (foto: www.delo.si)
Na Tisju (foto: www.delo.si)

Planinsko društvo Litija vsako leto na drugo nedeljo v decembru organizira pohod na Tisje. Pohod je organiziran v počastitev obletnice bitke II. štajerskega bataljona na Tisju, dne 24.12.1941.

Start pohoda bo v nedeljo, 13. decembra 2015 med 7. in 10. uro pri Plečnikovem spomeniku NOB v Litiji.

Startnina znaša 2€ in je sicer namenjena izključno pokritju stroškov pohoda. Udeležencem pa je na Jelši, Tisju, Ježnem vrhu in Kostrevnici zanjo zagotovljen tudi brezplačni čaj. Pohodniki bodo na štartu prejeli tudi oštevilčeni kontrolni kartonček, ki jim ga bodo organizatorji potrdili na Tisju.

Smer pohoda je takšna kot jo zvesti udeleženci že dobro poznajo. Od spomenika bomo udeleženci preko Rozmanovega trga in Ježe prispeli do Zagorice, kjer se povzpnemo na sleme nad Jablaniškim potokom. Pri kapelici nad Bajernikom prečkamo cesto Šmartno – Cerovica, se dvignemo do Jelše ter nato nad naselji Rodni vrh, Bič in Liberga prispemo na Tisje. S Tisja pa bomo v Veliko Kostrevnico tudi letos sestopili po novi poti. Pri križu, ki stoji pri odcepu proti vasi smo vsa pretekla leta zavili desno proti Preski, tokrat pa bomo zavili desno proti Grmadi. Vendar bomo že po dobrih stotih metrih pri prvi kmetiji (Triglar) znova zavili desno in mimo kmetij Lauden in Puščar prispeli do Ježnega vrha. Tu stoji prva zasebna cerkvica na Slovenskem, ki jo je zgradil Vinko Zadražnik s pomočjo svojih bratov. Pogled sega od Gorjancev, Snežnika, Julijskih Alp s Triglavom do Kamniških Alp. Z Ježnega vrha do Razbur bomo sicer hodili po asfaltu, vendar je odsek kratek. Sledi še pot čez Višnji Grm do vinogradov v Jagodniku in nato še sestop do zadružnega doma v Veliki Kostrevnici, kjer bo zaključek pohoda.

Pijača in skromni prigrizki bodo na voljo že na Jelši in Tisju, na cilju v Veliki Kostrevnici.

Udeleženci prejmejo za večkratno udeležbo posebna priznanja: za drugi pohod bronasto značko, za četrti srebrno in za sedmi zlato ter za deseti pohod posebno plaketo.

Iz Velike Kostrevnice bodo do železniške postaje v Litiji vozili posebni avtobusi na vsake pol ure od 11.30 do 14.30. Vozovnico boste lahko kupili na cilju v Veliki Kostrevnici.

Več informacij o pohodu dobite pri Petru Rutarju (031 643 743).

Na pohod vabimo tudi s strani Levstikove poti. Pridružite se tudi Levstikovi ekipi.

Vir naslovne slike: www.delo.si