Kristijan Krajger
Kristijan Krajger

Ste zagrizen planinec in vodnik. Ob priložnosti ste bili izbrani tudi za naj vodnika na Koroškem. Kaj vam pomenijo planine in planinstvo?

V planinsko društvo sem se včlanil leta 1972 v Mežici. Leta 1985 sem se preselil na Prevalje, kjer sem se včlanil v Planinsko društvo Prevalje. V tem kraju sem spoznal prijatelje, ki so me povabili na planinske izlete. Z njimi sem takrat začel hoditi v hribe. Moja želja je bila, da bi se usposobil za planinskega vodnika, kar mi je leta 1992 tudi uspelo. Od takrat naprej sem bolje spoznaval lepote planin in jih z večjim veseljem tudi obiskoval. Z dobro vodenimi izleti po naših in tujih gorah, veliko udeležbo na izletih sem bil leta 2013 izbran za naj vodnika na Koroškem. Na priznanje sem bil zelo ponosen, saj je bilo to potrditev, da opravljam dobro planinsko delo za pohodnike. Planine in gore mi pomenijo zelo veliko. Ob lepem vremenu jih rad obiskujem s svojimi planinskimi prijatelji.

Že dolga leta vodite tudi pohodnike na Levstikovo pot iz Litije do Čateža. Koliko časa? Kako vam uspe zbrati toliko pohodnikov?

Pred dobrimi štirinajstimi leti smo se združili PD Prevalje in PD Ravne, da zberemo pohodnikov vsaj za en avtobus. Nekaj let smo se tako združevali, nakar pri PD Ravne niso bili več pripravljeni na sodelovanje. V našem društvu so naši člani vztrajali, da bi se še vedno udeleževali Levstikove poti in tako sem prevzel vso organizacijo, ki jo zdaj uspešno vodim. Z dobro organizacijo in propagando privabljam na ta izlet pohodnike iz cele Mežiške doline. Vsako leto se zbereta dva avtobusa pohodnikov za Levstikovo pot.

krajger1Ste pravi prijatelj Levstikove poti, saj vsako leto na pohod pripeljete pisano množico hoje željnih planincev. Kaj vam pomeni Levstikova pot? Zgolj hoja ali kdaj pomislite tudi na Frana Levstika?

Sedaj že pravi prijatelj Levstikove poti, mi uspeva zbrati veliko planincev. Vsi tisti, ki so se te poti vsako leto udeleževali, se na ta izlet vedno znova prijavijo. Planinci delijo svoje izkušnje in lepe trenutke z izletov z drugimi in zato je vsako leto več pohodnikov, ki se želijo udeležiti Levstikove poti. Tudi na Frana Levstika pomislim, saj nas vežejo lepi spomini, na katere nas spomni vsakoletni kulturni program na Čatežu.

Imam občutek, da je dom na Uršlji gori vaš drugi dom? Kaj vam pomeni?

Osebno mi dom na Uršlji gori največ pomeni v zimskem času, saj takrat z družino dežuramo ob koncih tedna in skrbimo za dobro počutje planincev, ki prihajajo v topel planinski dom. Ob toplem čaju se pogovorimo, kaj vse so doživeli v planinah oziroma gorah čez leto.

Imate morda kakšno posebno sporočilo za popotnike, ki že 28 let vztrajno merijo pot iz Litije do Čateža in so po nekaterih podatkih vsi skupaj prehodili razdaljo, s katero bi posameznik že osemkrat prišel do lune in nazaj?

Moje sporočilo za popotnike je, da se naj še naprej udeležujejo Levstikove poti in naj povedo naprej še drugim, da je ta pohod res vreden obiska, saj na tej poti hodimo po dolenjskih hribih, vinogradih in med prijaznimi ljudmi, ki poskrbijo, da nismo lačni in žejni. Vse pohvale pa gredo organizatorju Levstikove poti, ki je vsako leto lepša (južna ali severna trasa sta v odličnem stanju). Te pohvale gredo organizatorju in predsedniku te poti Rudiju Bregarju. V posebno zadovoljstvo mi je, da smo se na tej poti spoznali, zato mi je še v večje zadovoljstvo na to pot pripeljati čim več pohodnikov.

Avtor intervjuja je Rudi Bregar, vodja projektov Levstikova pot
Objavljeno v reviji Levstikova pot, november 2014