00Tradicionalni že 9. poletni Žefranov pohod iz Stranj pri Velikem Gabru do Primskovega opravičuje svoj sloves dobro organiziranega poletnega pohoda. V nedeljo, 14. avgusta 2016 se je izpred okrepčevalnice Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru, ki je od železniške postaje Gaber oddaljena 200 metrov, odpravilo kar 130 pohodnikov.

Sprehodili so se skozi čudovito dolenjsko pokrajino do vrha Primskove gore, kjer stojijo tri znamenite cerkve, ob največji raste tudi ena najstarejših slovenskih lip, vse skupaj pa obkrožajo ostanki trojnega obzidja iz časov turških vpadov na Slovensko. Na pokopališču je tudi grob Jurija Humarja, čudodelnika iz Primskovega, ki je zdravil z magnetizmom. Ne samo doma, tudi na dunajskem in španskem dvoru.

Pot so že pred dvema letom označili s posebnimi tablami in se v celoti prekriva tudi z Humarjevo potjo na Primskovo. Pohodniki so skupaj prehodili 12 km, saj je bila pot krožna in so se popoldne odpravili nazaj skozi Sevno, Gornji in Dolnji Vrh ter Žubino nazaj na izhodišče. Srečali so se tudi z gasilci, ki so se tega dneva ravno pripravljali na gasilsko veselico. Pri njih so se pohodniki tudi pošteno okrepčali, lačni pa niso bili niti ob vzponu na 594 metrov visoko Primskovo goro, saj je organizator poskrbel tudi za hrano in pijačo med potjo.

Pohod sodi tudi v okvir akcije Slovenija v gibanju, ki jo organizira Športna unija Slovenije.