Vsakič zapišem, da so to predvidevanja in da se stanje v tem trenutku še spreminja. Vsekakor so vse napovedi in karte v nadaljevanju vezane na primerjavo dolgoletnih povprečij temperatur in padavin v obdobju treh desetletij. Prav tako so na kartah zajete povprečne vrednosti za določeno obdobje, kar ne pomeni, da vmes ne bo prodorov hladnega zraka in večjih količin padavin, tudi snega.

Na današnji dan kaže, da bo v povprečju prihajajoča zima toplejša, najbolj pretopel mesec naj bi bil januar. Občasno se pokažejo možnosti, da bi bil lahko februar precej hladen, vendar tudi za ta mesec bolj vleče na stran nekoliko višjih temperatur od povprečja.

December bo predvidoma dokaj suh mesec in nekoliko pretopel mesec. Ker pa smo lahko na meji med toplimi in hladnimi masami, lahko temperature precej nihajo.

Januar bo najtoplejši zimski mesec. Predvsem v vzhodni Evropi bo izredno toplo, naše območje pa naj bi bilo nekje na sredini med toplim vzhodom in hladnejšim zahodom Evrope. Napovedi, da bo januar pretopel mesec vztrajajo že nekaj časa. Prav tako pa kaže, da bi bil lahko januar nekoliko bolj moker od dolgoletnega povprečja.

Za februar pa se napovedi še spreminjajo. Nekaj časa je celo kazalo, da bo ta del Evrope izredno mrzel z več padavinami. Stanje napovedi se spreminja, že nekaj dni pa kaže, da bi bil lahko tudi zadnji meteorološki zimski mesec pretopel z nekje povprečno količino padavin. Prav za februar je še vedno precej negotovo, zato bom napovedi spremljal tudi vnaprej.

Kot sem dejal, naj bi bila letošnja zima (december – februar) nekoliko pretopla s padavinami nekje v ali nekoliko pod dolgoletnim povprečjem. Ker pa vse kaže, da bo naše območje večidel zime med toplim vzhodom in hladnim zahodom Evrope, pa se bo stanje spreminjalo in bodo periodično nihale tako temperature kot padavine. V plus ali minus.