zupan3

Spoštovani pohodniki!

Letošnje leto obeležujemo že 30. obletnico popotovanja po Levstikovi poti. Da gre za tradicijo, ki se z leti samo še utrjuje dokazuje dejstvo, da je Popotovanje od Litije do Čateža v zadnjih letih preraslo v eno največjih tovrstnih množičnih prireditev v Sloveniji. Ob tej priložnosti bi se tako rad zahvalil ter izrekel čestitke gospodu Rudiju Bregarju, Čatežanom in ostalim organizatorjem, ki vsako leto pripomorejo, da se Levstikova pot ohranja, nadgrajuje in vsakič znova privablja številne pohodnike. Pohodništvo ima v Sloveniji že dolgo tradicijo in nič drugače ni v Občini Trebnje, v kateri imamo do sedaj urejenih že sedem pohodnih poti. To pove, da smo Slovenci pohodniški narod, ki redno obiskuje pohodne poti skozi vse leto.

Skozi Občino Trebnje poteka zadnji del Levstikove poti, tako severne kot južne trase. Če se napotimo po južni trasi, ki je znana kot turistična varianta Levstikove poti, bomo prispeli na cilj skozi Razbore. Hrastovi in bukovi gozdovi na območju Bajturna in v Prepadih nas bodo v tem jesenskem času očarali z nepozabno igro barv in v nas pustili vtis čarobnosti, ko se bomo rahlo spustili do cilja na Čatežu. Poleg obnovljene Razborške sušilnice sadja, ki je bila zgrajena leta 1939, danes pa se iz nje zopet širijo vonjave po suhem sadju, se je Občina Trebnje odločila postati tudi boter jablani dolenjska voščenka in s sodelovanjem pri projektu »Levstikov sadovnjak – zasaditev drevja ob Levstikovi poti« pripomoči k ohranjanju dediščine slovenskih sadnih sort.

Če pa se odločimo za severno traso Levstikove poti, ki jo v svojem potopisu dejansko opisuje Fran Levstik, pa bomo na Čatež prispeli skozi Okrog. Ko bomo pogledovali proti zvoniku cerkve na Čatežu ter zbirali moči za zadnji strm klanec do cilja, se spomnimo na moč sodelovanja, ki je Slovence pripeljalo do lastnega jezika, države in ne nazadnje kulture. Levstikova pot to namreč je: spomin in obeležitev slovenstva. Da bomo sodelovali in delovali bolj enotno in produktivno, pa se tega spomnimo tudi ostale dni v letu.

Na slavnosti prireditvi »Razhodnja« na Čatežu, ki kulturno obogati in sklene tradicionalno mednarodno popotovanje po Levstikovi poti iz Litije do Čateža, se bomo letos vrnili v dni, ko še ni bilo hitenja in moderne tehnologije. Sodelovali bodo kulturniki iz vseh treh občin, po katerih se vije Levstikova pot – občin Trebnje, Litija in Šmartno pri Litiji, sklenili pa jo bomo z veselim martinovanjem, zato lepo vabim vse pohodnike in ljudi dobre volje, da se nam pridružijo.

Naj živi Levstikova pot še stoletje!

Alojzij Kastelic
Župan občine Trebnje