rajko
Rajko Meserko, župan Občine Šmartno pri Litiji

Dobrodošli pri nas doma. Ta pozdrav je še prav posebej namenjen vsem udeležencem, pohodnikom Levstikove poti, ki letos praznuje že trideseto obletnico.

Ko pregledujem razvoj tega projekta v vseh teh desetletjih, se veselim ugotovitve, da se ljudje z veseljem vračajo na pohod. Pot, ki tako rekoč povezuje dve slovenski pokrajini in hkrati s svojimi lepotami narave ogreje vsako dušo pohodnika. Ponosen sem, na vse razglede in poglede, na pokrajino polno gozdov in vinogradov, ki obrodijo kapljico vsako leto bolj nagrajenega cvička.

Še bolj pa sem vesel, da pot ni osamljena tudi ostale dni med letom, ko vse več ljudi išče priložnost za stik z naravo in ljudmi v naših krajih in krajih sosednjih občin.

»Levstik je bil velikan slovenske narodne misli in slovenskega narodnega ponosa« je velikega literata opisal dr. Matjaž Kmecl, letošnji slavnostni govornik. To daje Levstikovi poti poseben pomen, a treba je poudariti, tudi njen združevalni pomen, saj pot povezuje območje treh občin: Litije, Šmartna pri Litiji in Trebnjega. Ob letošnjem jubileju pa še v povezavi z Mestno občino Ljubljana. Vsako leto tako pohod prinaša tudi nove vsebine.

Velika zahvala pri tem pa gre našemu občanu, neumornemu Rudiju Bregarju in njegovi ekipi, ki je uspešno vodila organizacijo pohoda od Litije do Čateža vsa ta tri desetletja.

Pa na snidenje prihodnje leto!

Rajko Meserko,
Župan občine Šmartno pri Litiji

(november 2016)