Če ponovno preberete napoved za december, lahko ugotovite, da sem kar precej uganil. Napovedi so sestavljene predvsem za širše območje Vremenske postaje Sevno, zgodilo pa je je tako kot sem napovedal. Povsem druga zgodba pa je bila zahodna Slovenija, kjer je padlo ogromne količine dežja in snega.

Prve napovedi za januar kažejo, da bo prva polovica meseca vremensko zelo pestra. Pričakujemo lahko dokaj nizke temperature, vendar običajne za ta čas. Zaradi dogajanja nad severnim polom, pa lahko pričakujemo tudi precej padavin in občasno tudi snega.

TEMPERATURNA POVPREČJA ZA JANUAR

V nadaljevanju so modeli za povprečne temperature v naslednjih štirih tednih do konca januarja. Kot vidite iz slik za posamezni teden, bo v prvem tednu prevladoval hladen zrak predvsem na zahodu in severu Evrope, proti koncu in v drugem tednu pa bo hladen zrak prodrl tudi v srednjo Evropo. Zaradi stika toplega zraka iz vzhodne Evrope in hladnega iz zahodne in severne Evrope, lahko nastane na našem območju več padavin.

Seveda pa se nahajamo na stiku toplih in hladnih zračnih gmot in je razvoj vremena precej negotov, saj se prav na našem območju meja med toplim in hladnim lahko premika levo ali desno. To vpliva tudi na padavine, ko so lahko v delu Slovenije kot sneg, v drugem delu pa zgolj dež.

Skratka, do sredine meseca naj bi bilo hladno, v nadaljevanju meseca pa naj bi v povprečju mraz nekoliko popustil.

PADAVINSKE NAPOVEDI ZA JANUAR

Podatki kažejo, da bo največ padavin v začetku oziroma v prvi polovici meseca, v nadaljevanju pa naj bi se količine gibale v okviru dolgoletnega povprečja. Ob ohladitvi proti koncu prvega in v drugem tednu, lahko ob zadostni količini padavin pričakujemo sneženje in zimske radosti. Več pa prepustimo naravi in videli bomo, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju. Vsekakor pa bo vremensko pestro obdobje.

POVZETEK

Januar bo vremensko zelo pester, vse pa kaže, da bo občasno tudi precej mrzlo, pričakujemo pa tudi resnejše zaloge snega, ki ga v zadnjih letih nismo navajeni.

BO VREME FEBRUARJA PO VAŠEM OKUS?

Tudi februar zna biti vremensko zelo zanimiv. Točno se ni možno predvideti točneje, ker bo vse odvisno od dogajanja proti koncu januarja. Še vedno pa kaže, da bomo v bližini izmenjajočih se toplih in hladnih zračnih gmot, zato naj bi bilo tudi februarja vreme precej spremenljivo. Pa najprej počakajmo, da mine januar.