litija6Iz predstavitve občine Litija v reviji Levstikova pot ob 30. popotovanju po Levstikova pot, ki izide 12. novembra.
 
“Litijani pa smo, poleg nove šole, lahko ponosni tudi na stavbo medgeneracijskega centra Šmelc, ki je izrazito spremenil podobo mesta ob vstopu iz Ljubljanske smeri. Zavedamo se, da je to pomembno središče kjer lahko krepimo prenos znanja, spoznaj in izkušenj ter medgeneracijske solidarnosti.
 
Ime izhaja iz starega poimenovanja tega dela mesta Litija, saj je nekoč na tem delu stala lesna furnirnica, še prej pa topilnica rude – t.i. Šmelc. Z izgradnjo Medgeneracijskega središča se je temu degradiranemu delu mesta dalo novo življenje. S tem smo pridobili vsi; občanke in občani, še posebej pa samo mesto, ki sedaj daje videz modernega in urejenega občinskega središča.
 
V Šmelcu domujejo in izvajajo svojo dejavnost: dom Tisje -enota Litija, Vrtec Ribica, Nepremičninski sklad s 17 varovanimi stanovanji, Glasbena šola Litija-Šmartno, Delavska hranilnica, trgovina Tosama, frizerski salon ter kozmetični salon. V pritličju pa so predvideni tudi prostori za enoto VDC.”