Preseren square, Ljubljana, capital of Slovenia.
Prešernov trg v Ljubljani, foto Mostphotos

Iz predstavitve Ljubljane v reviji Levstikova pot, ki izide ob jubilejnem 30. popotovanju po Levstikovi poti. Mestna občina Ljubljana je prek Turizma Ljubljana letos častni pokrovitelj jubilejnega popotovanja

Leta 2017 obeležujemo 145. letnico in rojstva in 60. letnico smrti in arhitekta Jožeta Plečnika, ki je Ljubljani dal podobo, kakršno jo ima danes. Jože Plečnik je v času med obema svetovnima vojnama s svojo eklektično arhitekturo in vizionarsko urbanistično zasnovo ustvaril kozmopolitsko podobo Ljubljane. Kot novo prestolnico Slovencev je Plečnik skušal Ljubljano oblikovati na moderen način, a po vzoru antičnih Aten. Plečnik je podobo mesta preoblikoval na novo, glede na vodno ter kopensko os. Lotil se je vrste ključnih mestnih stavb ter prenove številnih že obstoječih. Med njegova najboljša dela se uvrščajo stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice, še posebej Tromostovje in Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, Poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks mrliških vežic na pokopališču Žale ter Cerkev Sv. Mihaela na barju. Izrazit pečat je pustil tudi v okolici Ljubljane, kjer je v svojem prepoznavnem slogu prenovil vrsto stavb in spomenikov, predvsem cerkva.

Turizem Ljubljana skupaj z drugimi institucijami v letu 2017 pripravlja številne aktivnosti povezane tudi z letom Plečnika, med drugim tudi dve novi vodstvi, v okviru katerih se boste lahko peš ali s kolesom podrobneje seznanili z večino stvaritev slovitega arhitekta.