13230123_10210433939749915_5774034101058212213_n
Rudi Bregar, pobudnik in vodja projektov Levstikove poti

30 let je minilo. Trideset dolgih in napornih, ter hkrati polno lepih spominov na Levstikovo pot. Na začetku smo bili vsi še mladi, kasneje smo odrasli in tako se je spreminjala z leti tudi Levstikova pot. V teh letih sem bil deležen takšnih in drugačnih pritiskov. Mnogi so hoteli samo lonček pristavit, da bi pomagali ali primaknili kakšen dinarček… Ne, to pa ne. Le komandirali bi. Pa sem vztrajal in po 30 letih lahko zagotovo pritrdim, da je Levstikova pot skoraj takšna kot sem si jo pred 30 leti zaželel!

Vsi tisti, ki niste hoteli priti, ker ste govorili, da je to »leva« prireditev, se zavedajte, da slovenstvo lahko rešimo samo enotni Slovenci! Levstikova pot ni in ne bo razdvajala in množična udeležba na pohodih dokazuje, da nas zanima vse kaj drugega kot pa samo dnevna politika, ki jo gonijo naši vrhovi.

Zato boste v reviji Levstikova pot, ki izide prav na dan 30. popotovanja (12. november), lahko pogledali tudi slike, ki spominjajo na začetke. Prebrali marsikaj o Levstikovi poti, kulturi in dediščini na tem območju. In slišali tudi mnenja mnogih uglednih ljudi o tako velikem projektu, ki mi ga je uspelo s pomočjo mnogih posameznikov in organizacij razvijati in pripeljati do sem, da se na pot odpravljajo tisoči državljanov Slovenije, pa tudi tujci niso več tako redki.

Nikogar ne bom pohvalil ali ga pokritiziral, ker bi zanesljivo na obeh straneh kakšnega nehote izpustil. Vesel pa sem, da so Slovenci Levstikovo pot sprejeli in nihče, ki jo vsaj enkrat ne prehodi, ne more biti pravi Slovenec! Zaradi Frana Levstika in njegovih prizadevanj za ohranjanje slovenskega jezika! Zaradi današnje in prihodnje generacije, ki se bodo morale močno potruditi, da bomo svoj jezik cenili in ga še naprej razvijali!

In kot je ob ponatisu Levstikovega popotovanja že leta 1989 zapisal prof. dr. Matjaž Kmecl, naj Levstikova pot ostane »popotovanje iz Litije do Čateža in po duhovni zgodovini«.

Naj zaključim s svojo mislijo iz uvodnika k ponatisu Levstikovega Popotovanja iz Litije do Čateža leta 1989:

»Prav v tem času se v Sloveniji borimo za kulturno samostojnost slovenskega jezika, zato naj bo ta knjiga popotovanje v preteklost, sedanjost in prihodnost. Posvečena je slovenskemu prizadevanju za kulturno samoohranitev in suverenost.«

Ali smo to dosegli in kaj nas čaka v prihodnosti, presodite sami.

Srečno Levstikova pot!

Rudi Bregar,
pobudnik in vodja projektov Levstikove poti