green
Častni pokrovitelj jubilejnega 30. popotovanja po Levstikovi poti

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, je bila na konferenci Global Green Destination Day že drugič uvrščena med top 100 zelenih destinacij na svetu, Turistična Zveza Slovenije pa ji je na Slovenskih dnevih turizma podelila še dve nagradi: Ljubljana je osvojila prvo mesto v kategoriji mestna jedra za ekološko cono Slovenska cesta in prvo mesto v kategoriji večjih mest. Čeprav prihaja zima, pa mestno dogajanje v Ljubljani ne pojenja. Bliža se December 2016 v Ljubljani, ko se bodo v prestolnici zvrstili številni dogodki in prireditve na prostem.

ljubljana-panorama-photo-janez-kotar
Panorama Ljubljane, foto Janez Kotar
Preseren square, Ljubljana, capital of Slovenia.
Prešernov trg, Ljubljana, glavno mesto Slovenije, foto Mostphotos

 

 

 

 

 

 

 

 

Doživite praznični december v Ljubljani

Slovenska prestolnica bo konec novembra zaživela v praznični podobi. Vzdušje v okrašeni Ljubljani je vsako leto izjemno živahno, s prazničnim sejmom in številnimi brezplačnimi prireditvami. Tradicionalno bomo praznične luči prižgali na prireditvi Začetek prešernosti v petek, 25. novembra, ko se bo pričel tudi praznični sejem. Sejem, v bližini katerega se odvijajo praznične prireditve na prostem, odlikuje pestra ponudba. Gostinske hišice in stojnice ponujajo kuhano vino, čaj, različne likerje ter jedi z žara in druge tipične decembrske jedi, ob kateri se radi družijo tako prebivalci, kot številni domači in tuji obiskovalci. Praznično vzdušje pa bodo popestrili tudi številni koncerti na prostem, ki se bodo odvijali na Kongresnem trgu, Trgu francoske revolucije in Mestnem trgu, z vrhuncem 31. decembra. Ob polnoči bo ognjemet iz biorazgradljivih materialov z Ljubljanskega gradu osvetlil nebo nad Ljubljano in oznanil pričetek novega leta.

okusi-ljubljane-foto-nea-culpa
Okusi Ljubljane, foto Nea Culpa

Okusite Ljubljano 

V Mestni občina Ljubljana kar dve tretjini njenega območja predstavlja tako imenovani zeleni pas. Območje ima pretežno podeželski značaj, na njem pa 826 kmetij skrbi za ohranjanje kulturne krajine in oskrbuje Ljubljano z lokalno pridelano zelenjavo in sadjem. Lokalne kmetije so aktivno vključene v turistično ponudbo preko projekta Zelene nabavne verige, s čimer želimo hotelirjem in gostincem ponuditi možnost preproste, organizirane nabave 100-odstotno lokalno, kadar to ni mogoče, pa regionalno oziroma nacionalno pridelanih živil po ugodnih cenah. Obiskovalci lahko tradicionalno kulinariko Ljubljane in Osrednjeslovenske regije poskusijo v številnih ljubljanskih restavracijah, ki na svojem jedilniku ponujajo nabor jedi iz Okusov Ljubljane. Nagrajen projekt Okusi Ljubljane, ki je v okviru mednarodne konference Global Green Destination Day uvrstil na seznam Top 10 Green Solutions, tradicionalne jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin predstavlja na moderen način.

odkrivajte-ljubljano-s-kolesom-foto-nea-culpa
Odkrivajte Ljubljano s kolesom, foto Nea Culpa

Raziščite Ljubljano z vodnikom

V pestri ponudbi vodenih ogledov Turizma Ljubljana so letos tudi novosti: voden ogledi s kolesom, tekaški ogled Ljubljane in vodstvo z dodanimi elementi nordijske hoje. Ljubitelji narave ste vabljeni v park Tivoli na voden ogled Vsi zakladi parka Tivoli. Ljubljana je ena redkih prestolnic, kjer si lahko center mesta ogledate s SUP-om (stand-up paddle). Izlet s kajakom po reki Ljubljanici je primeren za vsakogar, saj ne terja večjih priprav niti veslaškega znanja. Na vodenem ogledu po Čebelji poti, ki je na voljo po naročilu, boste lahko spoznali tradicijo slovenskega čebelarstva.

 

ljubljana-panorama-photo-mostphotos-2
Panorama Ljubljane, foto Mostphotos

Leto Jožeta Plečnika 

Leta 2017 obeležujemo 145-letnico in rojstva in 60-letnico smrti in arhitekta Jožeta Plečnika, ki je Ljubljani nadel današnjo podobo. Jože Plečnik je v času med obema svetovnima vojnama s svojo eklektično arhitekturo in vizionarsko urbanistično zasnovo ustvaril kozmopolitsko podobo Ljubljane. Kot novo prestolnico Slovencev je Plečnik skušal Ljubljano oblikovati na moderen način, a po vzoru antičnih Aten. Plečnik je podobo mesta preoblikoval na novo, glede na vodno ter kopensko os. Lotil se je vrste ključnih mestnih stavb ter prenove številnih že obstoječih. Med njegova najboljša dela se uvrščajo stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice, še posebej Tromostovje in Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, Poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks mrliških vežic na pokopališču Žale ter Cerkev Sv. Mihaela na Barju. Izrazit pečat je pustil tudi v okolici Ljubljane, kjer je v svojem prepoznavnem slogu prenovil vrsto stavb in spomenikov, predvsem cerkva.

slovenska-cesta-v-ljubljani-foto-dunja-wedam
Slovenska cesta v Ljubljani, foto Dunja Wedam

Turizem Ljubljana skupaj z drugimi institucijami v letu 2017 pripravlja številne aktivnosti povezane z letom Plečnika, med drugim tudi dve novi vodstvi, v okviru katerih se boste lahko peš ali s kolesom podrobneje seznanili z večino stvaritev slovitega arhitekta.

Za več informacij obiščite spletno mesto Turizma Ljubljana.

 

Vir fotogradfij: Turizem Ljubljana

 

ulicno-gledalisce-ana-desetnica-v-ljubljani-foto-dunja-wedam-2
Ulično gledališče Ana Desetnica v Ljubljani, foto Dunja Wedam

 

sup-na-ljubljanici-foto-nea-culpa
SUP na Ljubljanici, foto Nea Culpa
pivovsko-dozivetje-ljubljane-s-turizmom-ljubljana-foto-nea-culpa
Pivovsko doživetje Ljubljane s Turizmom Ljubljana, foto Nea Culpa
okusi-ljubljane-dimljeni-goveji-jezik-foto-tomo-jesenicnik-8
Okusi Ljubljane – dimljeni goveji jezik, foto Tomo Jeseničnik
Panorama of Ljubljana, Slovenia, Europe.
Panorama Ljubljane, foto Mostphotos
novoletni-ognjemet-na-ljubljanskem-gradu-foto-luka-esenko
Novoletni ognjemet v Ljubljani, foto Luka Esenko