venezum
Carmen Bohórquez

30. popotovanja po Levstikovi poti se bo udeležila tudi Carmen Bohórquez, koordinatorka mreže intelektualcev, umetnikov in borcev za ohranitev človečnosti, poslanka v narodni skupščini Bolivarske republike Venezuele (Latinska Amerika).

Je diplomirana filozofinja (Univerza v zvezni državi Zulia, Venezuela 1969, Summa Cum Laude), magistra filozofije (Univerza Michingan, ZDA, 1973), doktorica zgodovine (Univerza Sorbona, Francija, 1996, Summa Cum Laude) in ima častni doktorat (Univerza v zvezni državi Zulia, 2009).

Poleg akademskih funkcij kot so gostujoča profesorica, koordinatorka študijskih programov, direktorica eksperimentalno-raziskovalnega centra za latinskoameriške študije Rómulo Gallegos (2004-2005), je bila tudi vodja predsedniške komisije za obeležitev 200-letnice odprave Francisca de Mirande (2005), koordinatorka mreže intelektualcev, umetnikov in borcev za ohranitev človečnosti, generalna direktorica za mednarodne odnose na Ministrstvu za kulturo (2007-2009), članica predsedniške komisije za obeležitev neodvisnosti Venezuele (2008, -), državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo – sektor za človekov razvoj (2010), poslanka narodne skupščine Bolivarske republike Venezuele (2011-2015).

Tekom kariere je objavila več kot 90 akademskih člankov in ostalih objav vezanih na zgodovino in filozofijo Latinske Amerike in ključnih zgodovinskih oseb, katerih misli so še danes pomembne in sooblikujejo civilno družbo. Sodelovala je na več kot 160 okroglih mizah kot gostujoča profesorica ali predavateljica.

Carmen Bohórquez bo v Sloveniji na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, katedra za politologijo v sodelovanju z Jernejem Pikalom, v petek, 11. novembra ob 12.15, predstavila proces osamosvajanja Latinske Amerike skozi misel in filozofijo Francisca de Mirande, politika, generala, pisatelja in idejnega vodje procesa osamosvojitve ne samo Venezuele, temveč širše regije v Latinski Ameriki. Predavanje je del evropske turneje, na kateri bo Carmen Bohórquez predstavila najnovejšo knjigo o Franciscu de Mirandi. Preko njegovih idej Bóhorquez razmišlja o procesu različnih oblik emancipacije, resnice, družbeno-političnih preobrazb kot alternative kapitalističnem sistemu, ki nas obdaja. V zadnjem času pogosto obravnava tudi aktualne teme s področja sistemskega zagotavljanja človekovih pravic. Še posebej se pri tej temi osredotoča na staroselska ljudstva Latinske Amerike, njihovo eksistenco in problematiko neokolonizacije. Poleg področij človekovega razvoja, kulture, aktivnega državljanstva in človekovih pravic se kot komentatorka dotakne tudi aktualnih politično-gospodarskih izzivov Venezuele in regije.