Med zimske mesece v meteorološkem smislu štejemo december, januar in februar. Lahko rečemo, da je bila zima doslej bolj ali ne dokaj mila, povsem drugače pa bo zdaj februarja. Res je v severozahodni Sloveniji in v visokogorju padlo velike količine snega, v preostalem delu Slovenije, pa je bilo tega precej malo.

Še nekaj posebnega je ta zima. Ko so bile padavine, je meja sneženja zelo nihala in nekaj ur vnaprej nisi vedel, ali bo deževalo ali snežilo. Poleg tega pa je vsaj po novem letu vreme precej nihalo v temperaturnem smislu. Januarja je bilo kar precej padavin. V Sevnem je padlo 92,6 mm, od tega je bilo samo 17 cm snega.

Zakaj tako? Okrog novega leta je razpadel polarni vrtinec, ki običajno zelo vpliva na vreme tudi v naših krajih. Kaj je polarni vrtinec, si preberite na strani Wikipedia.

Ta hladen zrak zdaj pogosto pljuska tudi proti našim krajem. Pred enim tednom je še kazalo, da bo v naslednjih dneh k nam prišel ekstremno mrzel polarni zrak, ki bi lahko vztrajal vsaj deset dni. Stanje se je nekoliko omililo in mraz ne bo tako ekstremen kot je kazalo sprva, bodo pa zanesljivo v naslednjih dneh najnižje temperature v tej zimi.

Mrzel zrak s sneženjem že nekaj dni vztraja na severno polovico Evropo in se počasi širi proti jugu. Na meji med toplim in hladnim zrakom so nastajale ekstremne snežne padavine, največje v zadnjem desetletju. Spodnja slika kaže stanje 10. februarja 2021, ob 12. uri.

Že 11. februarja bo tudi pri nas vse drugače. Mrzle gmote iz severa bodo spodrinile topel zrak in četrtek bo v Sloveniji že hladen. Pred tem bodo v Sloveniji še padavine, proti koncu pa bo dež prešel v sneg. Seveda količine ne bodo velike. To kaže naslednja slika:

Z mrzlim vremenom prihaja tudi suh zrak, zato bodo v naslednjih dneh nizke temperature z veliko sonca. Vse pa kaže, da se vsaj nekaj dni najvišje dnevne temperature tudi v Sevnem temperature ne bodo dvignile prek 0 °C. Naslednja slika kaže temperaturno stanje v soboto, 12. februarja, sredi dneva.

Vmes bo mraz sicer nekoliko popustil, vendar bo kljub temu mrzlo tudi v prihodnje. Naslednja slika kaže predvideno stanje 18. februarja, ob 12. uri:

Trenutno kaže, da bo hladno dalj časa. Naslednja slika kaže stanje 25. februarja, ko naj bi se hladen zrak že umikal iz Slovenije.

Predvideno stanje lepo prikazujejo naslednje tri slike, ki predstavljajo tedensko povprečje temperaturnega stanja v naslednjih teh tednih:

Skratka. V nadaljevanju februarja nas čaka mraz.

IN kako bo s padavinami? Razen začetka opisanega obdobja, kakšnih resnejših padavin ni pričakovati. To kažejo tudi naslednje tri slike:

Za zaključek naj povem, da bo do konca meseca predvidoma mrzlo in precej suho vreme. Se pa stanje zelo spreminja, zato spremljajte moje dnevne napovedi, ki se na naslov www.levstik.si/vreme spreminjajo večkrat dnevno.