franci
Franci Rokavec

Spoštovani pohodniki!

Letos obeležujemo trideseti pohod od Litije do Čateža, tradicionalno popotovanje, ki v času Martinovanja, privablja množice pohodnikov. To je čas poizkušanja mladega vina, vonja po pečenem kostanju in čudovitih pogledov na naravo odeto v najrazličnejše barve. To je enkratna priložnost, da se naužijemo svežega zraka in pomirjajočih pogledov na čudovito pokrajino, predvsem pa, da, tradicionalno, vsako drugo soboto v novembru izkoristimo za druženje s prijatelji in znanci. Vse to lahko doživimo le na Levstikovi poti od Litije do Čateža, s pomočjo gostoljubnih domačinov, ki nas s svojimi dobrotami pričakajo ob poti. Čista in neokrnjena narava vas vabi, da se podate na pot v času martinovanja, seveda pa tudi kadarkoli v letu.

Občina Litija, ali na kratko SRCE SLOVENIJE vas vabi in hkrati ponuja, da obiščete tudi druge bisere naše občine, kot je GEOSS-Geometrično središče v Sp. Slivni, simbol slovenstva, ki odraža zakoreninjenost Slovencev na tem prostoru in združuje vse Slovenke in Slovence. Ne pozabimo na Oglarsko deželo na Dolah pri Litiji, kjer oglarji še vedno pridobivajo kakovostno oglje na tradicionalen način – v kopah. Če pa vas pot zanese ob vznožje Zasavskega hribovja, potem obiščite Polšnik s številnimi družabnimi prireditvami ali pa Konjšico, kjer je ustvarjal svetovno znani dirigent Carlos Kleiber. Ob poti proti Čatežu pa lahko skrenete proti Gabrovki in si ogledate lepo obnovljen lesen gasilski muzej ali pa znamenite freske v cerkvi sv. Pavla v Podpeči.

Prav prepletanje običajev različnih pokrajin, je pravi čar pohoda, ki mu vseh teh trideset let daje poseben pečat legenda in vodja Rudi Bregar, seveda ob pomoči številne ekipe sodelavcev. Dediščino Levstikove poti je potrebno nadaljevati tudi v prihodnje, zato smo se vse tri občine Trebnje, Šmartno pri Litiji in Litija, že pred leti povezale v prizadevanjih za nadaljnjo rast in razvoj tega dogodka. Ugotavljamo, da je pohod od Litija do Čateža postal naš medobčinski projekt ter, da so ga za svojega vzeli tudi naše občanke in občani.

Srečno na tridesetem pohodu, spoštovane pohodnice in pohodniki! Iskrena zahvala Rudiju Bregarju in njegovi ekipi ter posebna zahvala vsem tistim pohodnikom, ki se letos že tridesetič podajate na Popotovanje od Litije do Čateža!

Župan Občine Litija
Franci Rokavec

(november 2016)