bulc»Predsednik slovenskega društva turističnih novinarjev, izvršni direktor svetovnega FIJET za Evropo, Slovenec s sanjskim poklicem, gospod Metuljček, 007, Bulc te gleda, krompirjevec, mentor, najbolj prepoznaven slovenski turistični novinar, veseljak, svetovni popotnik, ki je prečkal Saharo.« Tako so ga predstavili v Večeru. Bil pa je dolga leta tudi urednik turistične oddaje na TV Slovenija Na lepše, prav ponosen pa je lahko na svojo oddajo Homo turisticus.

Na kaj pomislite, ko slišite za ime Levstikova pot?

Na Popotovanje od Litije do Čateža.

Fran Levstik je dejal: »Zdanja leta se med nami premalo čisla leposlovje in sploh umotvorje. To izvira od tod, ker je pozornost vsega sveta obrnjena v velika politična vprašanja«. In pravi še nadalje, da »je vsa Evropa tako grozovito mrzla in kakor mrlič brezčutna za vse, kar človeku plemeniti duh in srce…«. Je bil Fran Levstik prerok Evrope?

Menim, da je “prerok” premočna beseda, je pa povedal veliko resnic, ki za našo celino veljajo še danes.

Se Slovenci dovolj odločno bojujemo za slovenski jezik in kulturno samoohranitev? Znamo dovolj ceniti svoj jezik?

Žal ne. Svoj jezik mnogi zanemarjajo. Tudi v medijih, še posebej na radiu in TV skrb za jezik ni takšna, kot je bila včasih. Kot kaže pa tudi v šolah slovenščini posvečajo premalo pozornosti. Mislim, da bi še posebej za rabo slovenskega jezika v javnosti spet potrebovali jezikovno razsodišče.

Slovenci smo, pravijo, pohodniški narod. Levstikova pot je prva pohodniška pot, ki je nastala na osnovi neke literarne predloge, nekaj let kasneje so odprli tudi Jurčičevo pot iz Višnje Gore do Muljave. Si šport in kultura lahko podajati roki?

Prepričan sem, lahko. To dokazujejo tisoči vsakoletnih pohodnikov po kulturnih poteh, ki jih je v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami res veliko. Ne vem pa koliko pohodnikov rekreacijo – kajti pohodništvo po mojem ni šport, saj pohodniki med seboj ne tekmujemo – združuje tudi s kulturnim doživljanjem med potjo.

Vaše osebno sporočilo pohodnikom, ki že 30 let premagujejo pot med Litijo in Čatežem?

Slovenci stopimo skupaj in se lepo imejmo! Še posebej ob Martinovem, ob prazniku, ki ga enako čislamo in slavimo vsi Slovenci. Upam, da bo udeležba pohodnikov ob visokem jubileju, 30. letnici pohodov po Levstikovi poti, rekordna.

 

(november 2016)