zacetek-povhov-mlinPridružite se Levstikovi ekipi in gremo skupaj…

Tudi v vročih poletnih dneh se lahko podamo na pohod; idealna je denimo Mlinarska pot, ki vodi ob osvežujočih potokih in v senci gozdov. Ker je dobro označena, se lahko nanjo poda pohodnik sam, mi pa smo se pridružili pohodnikom na osmem vodenem pohodu, ki so ga pripravili Športno društvo Šentanel, Krajevna skupnost Šentanel in kmetija Povh.

Na ravnici pred Povhovim mlinom na Dolgi Brdi se je v prebujajočem se sobotnem jutru zbralo približno 60 pohodnikov, od najmlajših, učencev šentanelske šole, do gostov iz Dolenjske, organizatorjev pohoda od Litije do Čateža. Mojca in Franc Naveršnik, lastnika pred desetimi leti obnovljenega mlina, sta jih prijazno pogostila, da so se okrepčani podali na peturno, mlajši pa na triurno pot v spremstvu vodnikov Planinskega društva Prevalje.

Mlinarska pot se začne pravzaprav že na Poljani pri Štoparjevem mostu in vodi po dolini Šentanelske reke, kjer so do druge polovice 20. Stoletja mleli še Šefarjev, Novakov in Plodrov mlin. Delovali so še Kajžarjev, Zvonikov, Gabernikov, Korošev, Miklnov, Peršetov, Gradišnikov, Pogačev in Vinkov mlin (zadnja dva že v Avstriji). Zdaj nanje spominjajo le oznake poti, organizatorji pa, kot je napovedal Naveršnik, načrtujejo postavitev informacijskih tabel in ponatis zloženke o Mlinarski poti.

Pohodniška pot poteka v pristnem naravnem okolju, tišini, hladu šumečih gozdov in na najvišji točki ob obilju lepih razgledov – na Šentanel, Uršljo goro, Peco, Podjuno… S ceste, ob kateri je tudi znamenje iz mlinarskih kamnov v spomin na padle partizane, se po stezi povzpnemo ob Jamniškem potoku mimo turistične kmetije Mikl do kmetije Gradišnik (tu je pohodnikom z malico postregla gospodinja Martina Libnik, prejemnica več znakov kakovosti v okvirju ocenjevanja Dobrote slovenskih kmetij). Spustu ob Belškem potoku sledi vzpon do kmetije Jamnik, potem pa po območju Belšaka vrnitev na izhodišče. Pika na i je ogled Polhovega mlina, kjer še vedno meljejo, kot so nekdaj.

Športno društvo Šentanel, KS Šentanel in kmetija Povh vabijo na jubilejni 10. voden pohod po Mlinarski poti v soboto, 3. junija 2017. Zbirno mesto je ob 8. uri pri Povhovem mlinu v Šentanelski reki.

Od tam boste šli po sledeh nekdanjih mlinov. Priporočljivi so pohodniški čevlji, vetrovke, palice in hrana iz nahrbtnika. Predviden je krajši postanek na turistični kmetiji Gradišnik na Jamnici. Za pot boste potrebovali 5 ur, po krajši poti pa tri ure zmerne hoje.

Mlinarsko pot boste zaključili pri Povhovem, kjer si boste lahko ogledali znamenitosti kulturnega spomenika. Pohod se bo zaključil z družabnim srečanjem. Pohod bo v vsakem vremenu.