Zemljevid Humarjeve poti
Start Humarjeve poti v Stranjah pri Velikem Gabru

Humarjeva pot se prične pri Okrepčevalnici Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru, od železniške postaje Gaber oddaljena 200 metrov.

Od tu se napotite po glavni cesti severovzhodno proti Bregu in prav na meji med občinama Trebnje in Ivančna Gorica zavijete desno na most prek reke Temenice in na koncu mostu takoj spet desno proti Šentjurju.

Pot nadaljujete skozi Šentjurje, vse skozi po območju občine Ivančna Gorica in tik ob meji z občino Trebnje. Ko pridete v naselje Bratnice nadaljujete po ozki dolini navzgor ob potoku Bratnica in pridete v zaselek Menguš, kjer na desni strani stoji star (nedelujoč) mlin. Malo pred tem prečkamo mejo občin Ivančna Gorica in Šmartno pri Litiji.

Takoj za mlinom zavijete desno v gozd in po gozdni poti nadaljujete proti vrhu Primskove gore. Pot je tudi skozi gozd označena s posebnimi tablami Humarjeve poti. Table so lesene in nanjo je vgravirana silhueta Primskove gore, pote pa se prekriva tudi z Žefranovo potjo. Pot  skozi gozd je razmeroma strma in vijugasta in po dobrih 15 minutah pridete na jaso oziroma preval, ki se imenuje Kukel.

Od tod pa je že čudovit razgled v vse smeri po Sloveniji, proti severu pa kmalu zagledate zvonik božjepotne Marijine cerkve vrh 594 metrov visoke Primskove gore. Vas na Primskovi gori se imenuje Gradišče. Še vedno se vzpenjate proti vrhu in pridete do zgoščenega naselja, kjer se začnejo tudi kapelice Križevega pota in 14 postaj vas spremlja vse do vrha, zadnja je vgrajena na fasado Marijine cerkve.

Vrh Primskove gore so ostanki domnevno trojnega obzidja iz časov turških vpadov, znotraj tega pa stojijo tri cerkve: že omenjena Marijina cerkev, Miklavževa cerkev in najstarejša cerkev sv. Petra. Velja si jih ogledati, z vrha pa je tudi čudovit razgled v vse smeri po Sloveniji. Omeniti velja tudi grob Jurija Humarja z vzidano nagrobno ploščo na steni Marijine cerkve.

Ob Marijini cerkvi stoji ena najstarejših lip v Sloveniji. Po ocenah tam raste že okrog 600 let.

Od starta do sem je 6 km oziroma poldrugo uro zmerne hoje. Od tod pa Humarjeva pot vodi samo še navzdol. Po isti poti nazaj skozi Gradišče, kjer pa malo pred osnovno šolo zavijemo levo in nadaljujemo po glavni cesti proti dolini. Najprej do Kopačije, tam v križišču zavijemo desno v Sevno, po cesti, ki se vleče med domačijami in zidanicami vse do Gornjega Vrha. Od Kopačije do Gornjega Vrha se Humarjeva pot prekriva z znano Levstikov potjo. Sredi Gornjega Vrha zavijemo desno proti Dolnjem Vrhu. Na Dolnjem Vrhu stoji cerkev Janeza Krstnika, ki si jo velja po predhodnem dogovoru tudi ogledati.

Pot nadaljujemo navzdol po glavni cesti proti Žubini in kmalu po prihodu v gozd prečkamo mejo med občinama Šmartno pri Litiji in Trebnje. Sredi gozda, ko spustni klanec popusti, zavijemo desno proti Žubini. Nadaljujemo skozi Žubino, kjer stoji cerkev in po desetih minutah smo že v Stranjah pri Velikem Gabru, izhodišču, kjer začnete hojo po Humarjevi poti.