Stanje napovedi: sobota, 3. april 2021, ob 11. uri

Letošnje vremensko dogajanje je res nenavadno. Doslej sta nas dosegla že dva zelo topla vala, kar je vzpodbudilo hitrejše brstenje sadnih dreves in tudi drugih rastlin. Za veliko noč pa nas čaka zelo pomembna sprememba vremena, ki bo v naslednjem tednu prinesla močno sneženje in hudo pozebo rastlin.

Na skrajnem severu se je začelo dogajati že danes (3. april), na velikonočno nedeljo pa bodo izredno mrzle polarne gmote že dosegle Norveško in Škotsko in povzročile močno sneženje. V ponedeljek bodo snežne padavine z zelo nizkimi temperaturami sprva zajele Anglijo in Irsko, prek dneva pa tudi države Beneluksa in severne Nemčije. Mrzle polarne gmote se bodo zelo hitro pomikale proti jugu, zato bodo že v ponedeljek zajele tudi osrednjo Evropo, v noči na torek pa tudi severno Italijo in Slovenijo oziroma severni Balkan.

Ob tem bo nad Sredozemljem nastajal ciklon, ki bo prav nad našim območjem mrzel zrak nekoliko zadržal. Zato bodo tudi nad Slovenijo nastali idealni pogoji za močno sneženje v noči iz ponedeljka na torek in v torek. Še posebej nad zahodno polovico Slovenije. Ob tem lahko ponekod pade tudi do 30 cm snega, v Alpah tudi do pol metra.

Arktični mrzel zrak se bo v torek širil naprej po Balkanu, Sredozemlju in celo do Pirenejev. Ponekod na območju Dinarskega gorstva lahko pade tudi do pol metra snega.

Za naravo pa prihaja najhujše po koncu sneženja. Tudi nad Slovenijo se bo v naslednjih dneh zadrževal bazen izredno mrzlega zraka, ki bo povzročil zelo hude pozebe. Dobršen del sadnega drevja cveti ali je tik pred cvetenjem, zato bodo pozebe zelo hude. V nekaterih predelih bodo zaradi izredno nizkih temperatur poškodovane tudi debla in veje. Temperature se bodo na območju Alp spustile tudi do -10 °C, drugod po Sloveniji, predvsem po kotlinah in zatišnih legah tudi do -6 °C. Ker bodo nad Slovenijo v četrtek in petek jasne noči, bo učinek nizkih temperatur še toliko večji.

Trenutne napovedi kažejo, da bo prišlo od srede do petka do uničujoče pozebe, v soboto pa naj bi mraz že nekoliko popustil. Vsekakor pa bodo pozebe povzročile ogromno škode v sadjarstvu in kmetijstvu nasploh.

Za konec pa še nekaj prognostičnih napovedi v slikah.

Predvidena jakost sneženja v torek, 6. aprila 2021, ob 6. uri (UTC)
Predvidene jutranje temperature v četrtek, 8. aprila 2021, ob 6. uri (UTC)
Predvidena debelina snežne odeje v torek, 8. aprila 2021, ob 12. uri (UTC)