(c) Grad Bogenšperk. Foto Žiga Smrekar, 2017

Žiga Smrekar je diplomiral na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Z diplomsko nalogo je želel preveriti možnosti razvoja turizma v občini Šmartno pri Litiji.

Žiga Smrekar v diplomski nalogi:

“Znano je, da je turizem danes ena najhitreje rastočih gospodarskih panog na svetu. Vedno več držav in znotraj njih manjših območij vlaga sredstva v turizem. Skozi nalogo smo skušali ugotoviti, ali ima občina Šmartno pri Litiji možnosti za razvoj turizma. Sprva smo definirali pojme, povezane s turizmom, predstavili osnovne geografske podatke o občini in turizem v občini ter pregledali možnosti razvoja v občini v prihodnosti. Pri slednjem smo se oprli na terensko delo in opravili intervjuja. Ugotovili smo, da občina ima možnosti za razvoj turizma v prihodnje, predvsem zaradi naravnih in družbenih prvin. Glavni pospeševalci turizma so društva, kar je pričakovati tudi v prihodnje. Možnosti so odvisne predvsem od finančnih vložkov in povezovanja zainteresiranih ljudi. Občina kot prioriteto navaja takšno promocijo območja, s katero bi dosegli, da le-to postane turistično prepoznavno in obiskano.”

Vsebina diplomske naloge bo objavljena tudi v letošnji reviji Levstikova pot, ki izide ob 31. popotovanju po Levstikovi poti, v soboto, 11. novembra.