Mestna občina Ljubljana je boter domači češplji

ljubljanaLjubljana je kot slovenska prestolnica gospodarsko, politično, kulturno, znanstveno, zgodovinsko in administrativno središče države, ki značilnosti modernega mesta združuje s sproščenim vzdušjem in živahnim utripom na svojih slikovitih ulicah. Je mesto, ki je znano po svojih štirih značilnostih – da je zeleno, čisto, varno in prijazno, obenem pa je tudi mesto po meri človeka, saj je osnovno poslanstvo zagotavljati najboljše storitve za vse, tako za prebivalce in obiskovalce.

Posebej všečno je preživljanje časa v mestnem središču, kjer smo v prizadevanjih za izboljšanje kakovosti življenja v preteklih letih omejili dostop za motorni promet in površino preuredili v ličen prostor, ki je postal prizorišče raznovrstnih družabnih, kulturnih in športnih dogajanj. Številna nova območja za pešce, mostovi, zelene površine in prostrani trgi tako omogočajo prijetnejše bivanje.

Ljubljano krasijo kar tri četrtine zelenih površin, letos pa smo za trajnostno naravnane projekte prejeli kar dve pomembni priznanji Evropske komisije: junija najvišji naziv Zelena prestolnica Evrope za leto 2016, kar potrjuje izjemen napredek našega mesta, marca pa smo za prejeli nagrado evropski teden mobilnosti 2013 in s tem postali edino mesto, ki se lahko s to nagrado pohvali že drugič. Ljubljana je tudi prva EU prestolnica, ki se je pridružila mreži Zero Waste, s čimer smo se zavezali h krepitvi prvih treh prioritet na področju ravnanja z odpadki (preprečevanje, ponovno uporabo in recikliranje), kar še dodatno utrjuje njen sloves zelenega mesta.

Ljubljana se razvija z mislijo na vse generacije in z lastnimi primeri krepi miselnost, da smo vsi enakopravni in lahko živimo skupaj ter spoštujemo različnost, in je mesto, ki je prijazno vsem skupinam, tako otrokom kot starejšim in osebam z oviranostmi. Mesto ponuja izjemno kakovostne storitve zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanov, kar potrjuje tudi dejstvo, da je strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Tonka Poplas Susič letos prejela častni naziv Evropska zdravnica leta. Otrokom in mladim omogočamo kakovostno sedanjost in prihodnost v vrtcih, osnovnih in glasbenih šolah. Po raziskavi Evropske unije Eurobarometer je s šolami in drugimi izobraževalnimi ustanovami zadovoljnih 87% Ljubljančank in Ljubljančanov, s čimer se Ljubljana uvršča na prvo mesto med glavnimi mesti EU.

Prav tako negujemo in nadgrajujemo kulturno ponudbo v mestu, posebej pa velja izpostaviti, da je Ljubljana Unescova Svetovna prestolnica knjige 2010.

Več informacij o Ljubljani nahttp://www.ljubljana.si/si/ljubljana.

Kontaktni podatki:


grb-lj (1)Mestna občina Ljubljana
Mestni trg 1
1000 Ljubljana
tel. (01) 306 10 00
www.ljubljana.si
glavna.pisarna@ljubljana.si 


logo-kpl (1)KPL d.d., družba za gradnjo in vzdrževanje cest, zelenih površin in inženiring
Tbilisijska 61
1000 Ljubljana
tel. (01) 476 92 00
www.kpl.si