Zavod Levstikova pot vsako leto s pomočjo domačinov ob Levstikovi poti zbira denar za učence Osnovne šole Litija, Podružnice s prilagojenim programom in na letošnjem popotovanju so zbrali 600 € tako, da bodo vsi učenci lahko odšli na letovanje v šolo v naravi. Seznam donatorjev si lahko preberete na tem naslovu: http://levstik.si/?p=2547.

Letošnje leto pa so se v zavodu odločili za doatno akcijo. Našli so pokrovitelje oziroma donatorje, dobre ljudi posameznike in v podjetjih ter zbrali denar ter organizirali izlet na 3-urno drsanje v Ljubljani na Kongresnem trgu na drsališču Ledena fantazija.

V sredo, 6. decembra 2017, je v zamegljeni in hladni Litiji že pred 8. uro pred šolo že čakal avtobus, saj je avtobusni prevoznik Sandi Kraševec iz Moravč doniral brezplačni prevoz učencev, učiteljev in prostovoljcev. Pred odhodom sta skupino, ki je štela krepko prek 60 ljudi, pričakala in pozdravila tudi župana Rajko Meserko iz Šmartnega pri Litiji in Franci Rokavec iz Litije, ki sta tudi zagotovila nekaj sredstev za izvedbo tega dobrodelnega projekta. Veselje je bilo že v Litiji nepopisno in vsi učenci so bili v veselem pričakovanju, saj večina še nikoli ni obula drsalk.

V Ljubljani so nas sprejeli prijazni sodelavci Ledene fantazije, ki so učence in učitelje opremili z dralkami in čeladami, vse to pa so zagotovili pa najnižjih možnih cenah, zato se jim iskreno zahvaljujemo, še posebej pa za njihovo nesebično pomoč pri gibalno oviranih učencih. Posebna zahvala tudi nekdanjemu smučarju Reneju Mlekužu, ki vodi ta projekt v Sloveniji.

Vzdušja in čustev učencev je nemogoče opisati, vse to je treba doživeti. Sprva med nekaterimi nekaj strahu, ko so stopili na led, kasneje pa smeh in veselje. Tudi tisti na vozičkuh so “drsali” po ledu, res je bilo lepo. To najlepše dokazujejo fotografije, ki si jih lahko ogledate na Facebooku v galeriji.

Na koncu nas je pred vhodom na drsališče pozdravil tudi ljubljanski podžupan Aleš Čerin, ki je dolga leta prihajal na Levstikovo pot in jo je nekajkrat tudi prekolesaril. Za konec pa z njim še skupinska fotografija.

Učenci so se veseli vrnili nazaj v šolo, tam pa jih je pričakalo novo presenečenje. Miklavž je zanje prinesel lepa darila, za kar pa so spet zaslužni dobri donatorji, ki so po svojih močeh prispevali denar zanja.

V imenu Zavoda Levstikova pot se zahvaljujemo vsem donatorjem, ki so omogočili ta zelo lep dogodek za učence in učitelje. Iskrena hvala pa tudi vsem učiteljem in prostovoljcem, ki so pri tem pomagali. Še posebej pa Marjeti Mlakar Agrež, vodji Podružnične šole s prilagojenim programom, ki je z veseljem sprejela naš predlog, da učence v decembru še posebej razveselimo.

Za konec pa je prav, da naštejemo vse donatorje: Sanditours – avtobusno prevozništvo Sandi Kraševec, Ledena fantazijaRudi Turs, avtoprevozništvo, d.o.o.Občina LitijaObčina Šmartno pri LitijiZavod Levstikova pot, Elektroinstalaterstvo, Janez Dragar, s.p., Koprivca, Simon Koprivnikar, s.p., Luka Bregar, Marjeta Bregar in Rudi Bregar.

Posamezni učenci so nas že na drsališču spraševali, ali bomo šli še kdaj drsat. Morda prihodnjo sezono, če pa bomo spet lahko našli donatorje, pa jim bomo morda pripravili kakšno presenečenje že ob koncu šolskega leta. Prepričani smo, da nam boste pomagali pri tem. Za takšno veselje se splača!

GALERIJA SLIK

Rudi Bregar,
Zavod Levstikova pot