Je obcestna vas na pod 544 m visokim Zaplazom, severozahodno od Trebnjega. Po razgibanih gričih okolice Čateža, na obronkih gozdov in med vinogradi je razmetanih 11 vasi z nekaj več kot 500 prebivalci. Veliko od njih jih je zaposlenih v največjem podjetju na tem koncu – TEM Čatež, tovarni elektromateriala Čatež z več kot tridesetletno tradicijo izdelovanja elektroinstalacijskega materiala.

V prostorih nekdanje osnovne šole deluje eden izmed Centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, dom Čebelica, ki iz tedna v teden sprejema vedoželjne osnovnošolce na spoznavanje narave in naravoslovnih vsebin.

Čatež je tudi središče župnije, ki poleg župnijske cerkve Sv. Mihaela na Čatežu (iz 16. stoletja) obsega še dve podružnični cerkvi Sv. Jerneja na Trebanjskem vrhu s križevim potom priznanega slikarja Antona Postla in podružnično cerkev Sv. Urha na Okrogu.

Predvsem pa je najbolj poznana romarska cerkev Marijinega vnebovzetja na Zaplazu, s secesijskima zvonikoma in barvnimi okni Antona Kregarja, predstavnika surrealizma v slovenskem slikarstvu in pionirja abstraktne umetnosti na Slovenskem, kjer so nedeljske maše ob 10. uri vsako nedeljo od maja do oktobra.

Dolenjske »Brezje«, kot marsikdo pravi tej cerkvi, so razmeroma mlada romarska pot z največjimi shodi 1. in 2. maja, na binkošti, na praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta, na praznik Marijinega rojstva 8 .septembra in na rožnovensko nedeljo, prvo v oktobru. Največji shod pa je na predvečer Marijinega vnebovzetja 14. avgusta, ko je procesija s svečkami in Marijinim kipom izpred župnijske cerkve na Zaplaz.

V neposredni bližini zaplaške cerkve je Marijin studenec, imenovan tudi »žegnani studenec«. Ljudje verujejo, da ima voda iz tega studenca zdravilno moč, posebno za očesne bolezni.

TURISTIČNA PONUDBA ČATEŽA: 

POHODNIŠKE POTI 

–          po čateških vinskih goricah se popotniki lahko odpravijo po treh različnih trasah vse dni v letu, organizirano pa zadnjo soboto v mesecu oktobru in 26.decembra na »Štefanovem« pohodu v organizaciji Vinogradniško turističnega društva Čatež pod Zaplazom;

–          po sledeh planinskih markacij je možen pohod mimo Zaplaškega hriba, ki je s 609 m najvišja točka občine Trebnje, na Primskovo in od tam proti Šmartnemu oziroma Litiji;

–          v letošnjem letu je na novo urejena in markirana tudi Pot romarjev, ki povezuje Veselo goro pri Šentrupertu s Čatežem, lahko pa jo prehodite tudi v obratni smeri.

KOLESARSKE POTI: 

Vsi ljubitelji kolesarstva se lahko odpravijo na Zeleno kolesarsko turo, ki jih prek Mirne in Trebnjega zopet pripelje nazaj na Čatež. Ta krožna pot meri 30 km in ima štiri kontrolne točke, na Čatežu sta to gostilni Ravnikar in Tončkov dom.

TURISTIČNA POT PO POTEH DEDIŠČINE DOLENJSKE IN BELE KRAJINE

 Povezuje 28 naravnih in kulturnih znamenitosti Dolenjske in Bele Krajine, med njimi tudi Čatež z romarsko cerkvijo na Zaplazu.

GOSTINSKA PONUDBA ČATEŽA: 

Za dobro počutje vsakega gosta čez vse leto poskrbijo  v gostilnah Ravnikar in Tončkov dom na Čatežu ter na Turistični kmetiji Obolnar v dolini reke Mirnščice.

 TURISTIČNE INFORMACIJE: 

Gostilna Ravnikar 07 3489 029

Gostilna Mrhar 07 3489 023

Turistična kmetija Obolnar 07 3489 076

Turistično društvo Čatež 07 3489 900

Turistično informacijski center Trebnje 07 30 44 717