Spoštovani!

Na 32. popotovanju po Levstikovi poti nas je razjezilo neokusno predvolilno oglaševanje Nove Slovenije (NSi) in županskega kandidata Milana Izlakarja ob 32. popotovanju po Levstikovi poti. Čeprav je bila škoda Levstikovi poti z vsesplošnim plakatiranjem v Občini Šmartno pri Litiji že povzročena, pa je glas o neprimernem plakatiranju prišel tudi do vodstva NSi na ravni države.

Ni nam težko in nimamo nobenih zadržkov, da ne bi javno zapisali tudi zdaj. Z vodstva NSi nas je poklical glavni tajnik Robert Ilc in v pogovoru v imenu stranke opravičil pretirano in na določenih mestih Levstikove poti neprimerno plakatiranje. Seveda mu je bilo odločno pojasnjeno, da na Levstikovi poti ne odobravamo izpostavljanja politikov in političnih strank, ker naj bi Levstikova pot izražala duh Levstikovega potopisa in literarnega programa s poudarkom na zgodovini, krajini, športu, kulturi in etnologiji.

Poudarili smo, da je bila s tem že narejena škoda tako Levstikovi poti kot verjetno tudi NSi. Zavod Levstikova pot tega dogodka ne bo več problematiziral, je pa to dobra izkušnja za prihodnje, naj dajo politiki prste stran od Levstikove poti. Smo pa veseli vsakogar, tudi politikov, če pridejo na pohod. Tako kot sta šta letos med ostalimi tudi Lojze Peterle in Matej Tonin z družino. Čestitke za prehojeno pot!

Naj bo pa to v poduk tudi vsem drugim strankam in politikom v poduk, da vsaj še nekaj časa Levstikove poti ne nameravamo prepustiti politikom, da bi iz tega narediii poiitični miting.

Zavod Levstikova pot