Spoštovani,
najprej čestitke za uspešno in dobro organiziran 32. Pohod po Levstikovi poti. Kot ena od mnogih udeleženk pohoda lahko rečem, da je bilo zelo dobro izpeljano in organizirano.
 
Bi pa imela en predlog. Ker gre za množično prireditev, ki se je res udeleži veliko ljudi, sem se malo zgrozila ob misli, koliko plastičnih odpadkov ustvarjamo ob poti, ko ob vsaki naročeni pijači dobimo nov plastičen kozarček, ki ga potem zavržemo. Ker vemo, da je uporaba plastike za enkratno uporabo eden od najbolj perečih problemov današnjega okolja, in nas samih, sem pomislila, da bi ob registraciji, namesto majic, za spomin delili steklene kozarčke, z natisnjenim logom pohoda. Te kozarčke lahko potem pohodniki uporabljajo celotno pot za pijačo, ki jo naročajo pri lokalnih ponudnikih. Takšen kozarček je lahko tudi precej boljši spominek, saj se lahko uporablja še neštetokrat, prepričana pa sem, da bo našel vidno mesto v domu vsakega pohodnika, ki ga bo z veseljem pokazal svojim prijateljem in znancem, ki pridejo na obisk.
 
Vem, da to morda pomeni več dogovarjanja z lokalnimi ponudniki, ampak mislim, da je namen vreden tega truda. Na tak način lahko z majhnimi koraki naredimo velike spremembe, tako v vedenju kot tudi morda ramišljanju ljudi in naredimo Levstikovo pot takšno, kot je bila v začetku – zelena in neokrnjena.
 
Upam, da moj predlog pade na plodna tla in tako lahko lepote, ki naj jo nudi narava ob Levstikovi poti, ohranjamo tudi za naše zanamce – da bomo neokrnjeno naravo uživali še mnogo let, tako mi kot generacije, ki prihajajo za nami. Prepričana sem, da bodo tudi ljudje prepoznali trud in z veseljem plačali euro ali dva več ob registraciji.
 
V upanju, da boste premislili o predlogu vas lepo pozdravljam in se že veselim, naslednjega,
 
A. Š. O., Ljubljana
 
****************************
Odgovor Zavoda Levstikova pot:
 
Spoštovana!
 
Najlepša hvala za vaše sporočilo in povsem tehtno razmišljanje. Pred leti smo že imeli steklene kozarce, kar dvakrat zapored, z logotipom Levstikove poti. Pri tem smo opazili, da so imeli mnogi težave zaradi tega. Ker gre za steklo, se je mnogim kozarec razbil že na startu ali med potjo in na marsikaterem mestu so ostajale razbitine stekla, ki pa je nevarno za pohodnike. Prav tako so bili redki, ki so kozarce uporabljali med potjo, saj so jih shranili v nahrbtnike za spomin. Tako tudi naslednje leto niso prišli z njimi na pohod, da bi si vanj točili pijačo med potjo.
 
Vsekakor pa je vaš predlog več kot dobrodošel in bomo iskali rešitve, da bi količine plastike zmanjšali na minimum, morda tudi z dogovori z domačini in tudi z pospešenim uvajanjem steklenih kozarcev.
 
Tudi mi si prizadevamo za varovanje okolja (če ste opazili, tudi mi s posebnimi tablami ob poti opozarjamo na varovanje okolja) in lahko rečemo, da se količina odvrženih smeti na prireditvi oziroma po poti iz leta v leto zmanjšuje. Ob tem nas še posebej veseli, da je mlada generacija tudi na našem pohodu glede tega bolj osveščena kot starejši.
 
Ker je vaš predlog zelo upravičen, bomo vaše pismo objavili na spletnih straneh Levstikove poti in ga podpisali zgolj z inicialkami.
 
Še enkrat, hvala za vaš predlog.
 
ZAVOD LEVSTIKOVA POT