Mestna občina Koper je boter miljski figi

koperKoper se obiskovalcu predstavi kot skrito mediteransko mestece, obdano z morjem in hribi, ki zavidljivo ohranja svojo bogato tisočletno zgodovino. Sprehod po mestnih ulicah razodeva razburljivo preteklost, izlet v zaledje pa ponuja številna doživetja.

Ugodno podnebje in rodovitna zemlja sta omogočila razvoj številnih dejavnosti, te pa so sprožile razvoj kmetijstva, obrti in trgovine. Koper je v zgodovini menjal kar precej gospodarjev, največji pečat pa so pustili Benečani s svojo pet stoletij dolgo vladavino. To je bil čas gospodarskega in kulturnega razcveta, katerega ostanki so se ohranili vse do današnjih dni.

Capris, Insula Capraria (»kozji otok«), Insula Capritana, Iustinopolis, Caput Histriae (»glava Istre«), Capo d’Istria so vsa imena, ki jih je to čudovito mestece imelo skozi svojo bogato zgodovino.

Vzdušje je zelo živahno vse leto, v poletnem času pa ga dodatno popestrijo raznovrstne in že tradicionalne prireditve, ki v mesto privabijo številne obiskovalce in radovedneže. Med najbolj priljubljenimi je zagotovo Sladka Istra, ki poskrbi, da mestne ulice zadišijo po tipičnih domačih in tujih sladkih dobrotah. Posebno vzdušje pa pričarajo tudi pustne maske, ki vsako leto na Istrskem karnevalu odženejo zimo in v naše sončno mesto prikličejo pomlad.

Prijetno okolje mediteranskega podnebja in bogata ponudba tipične istrske kuhinje poskrbita za še dodatno razvajanje. Nemogoče se je upreti slastnim bobičem, domačim fužem s tartufi in odlični fritaji z divjimi šparglji. Okus vseh teh jedi dodatno obogatijo oljčno olje in vrhunska vina, s katerimi se lahko pohvali koprsko zaledje.

V Kopru in okolici bo vsak obiskovalec našel nekaj zase. Ljubitelji kulture bodo uživali ob ogledih znamenite koprske mestne hiše – Pretorske palače, veličastnega Titovega trga in ene največjih stolnic v Sloveniji, stolnice Marijinega vnebovzetja. Za konec pa bo vzpon na mestni stolp poskrbel za dih jemajoče poglede na celotno mesto in njegovo okolico. Tudi vasice v zaledju kar kličejo po obisku. Med njimi še posebej izstopajo čudovite Hrastovlje, ki s svojo zgodovino, naravno in kulturno dediščino ter običaji očarajo prav vsakega obiskovalca. Ljubitelji rekreacije bodo svoj prosti čas lahko preživeli v naravi ob sprehodu ali pravem kolesarskem popotovanju med griči in dolinami našega prelepega obmorskega okolja.

Kontaktni podatki občine:

grb-koperMestna občina Koper
Verdijeva ulica 10
6000 Koper
tel. (05) 664 61 00
www.koper.si
obcina@koper.si