Pohod po Humarjevi poti na Primskovo se bo odvijal na velikonočni ponedeljek, 18. aprila 2022. Start je ob 8. uri izpred okrepčevalnice Žonta v Stranjah pri Velikem Gabru (Občina Trebnje), ki je od železniške postaje Gaber oddaljena 200 metrov. Predhodne prijave niso potrebne.

Za prevoz na start z vlakom iz smeri Ljubljana ni primernega vlaka. Pripeljete pa se lahko z vlakom iz smeri Novega mesta (odhod vlaka ob 6:33) in prihodom v Gaber ob 7:07. uri. Povratek proti Novemu mestu je ob 18:22. uri. Skratka, povezave z vlakom so zelo slabe. Zato priporočamo, da se pripeljete s svojimi avtomobili, za parkiranje bo poskrbljeno.

Pot bo vodila iz Stranj pri Velikem Gabru skozi Šentjurje in Bratnice do Mengša in nato vrh Primskove gore (cca 6 km). Tu si boste lahko ogledali tri cerkve in ostanke obzidja iz časov turških vpadov. Od tam pa nadaljujemo skozi Sevno, Gornji in Dolnji Vrh, skozi Žubino nazaj na izhodišče. Celotna pot je dolga 12 km. Pot je podrobneje opisana na naslovu Opis Humarjeve poti.

Kaj lahko pričakujete na pohodu:

  • Pohod bo deloma voden, zato boste lahko marsikaj zanimivega izvedeli o zgodovini in dediščini območja.
  • Organizator bo med potjo poskrbel za pijačo.
  • Lahko boste sodelovali na tradicionalnem sekanju pirhov ob eni najstarejših lip vrh Primskove gore v organizaciji Etnološkega društva Jurija Humarja. Podrobnosti bodo objavljene pred pohodom in tik pred pričetkom tekmovanja.
  • Ob 10. uri bo blagoslov motorjev in motoristov v organizaciji Etnološkega društva Jurija Humarja in Župnije Primskovo na Dolenjskem.

Pohodniki se bomo vrh Primskove gore pridružili tradicionalnemu velikonočnemu sekanju pirhov v organizaciji Etnološkega društva Jurija Humarja. Za najboljše tekmovalce so organizatorji pripravili lepe nagrade in medalje.

V času tekmovanja in po njem se boste lahko okrepčali s hrano.

Pohod je odprtega tipa, zato se lahko prijavi vsak, ki to želi.

Splošni pogoji: Hodite na lastno odgovornost ob normalno tekočem prometu na javnih cestah. Dolžni ste se pomikati po ustreznih prometnih površinah, ki so namenjene za hojo pešcev, če pa teh ni, pa ob desni strani vozišča v smeri gibanja. Ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na vidnem mestu ustrezna odsevna telesa. Na prireditvi je prepovedano teči, ker prireditev ni tekmovalnega značaja. Za registrirane pohodnike bo zagotovljena zdravstvena služba. Registracije so obvezne, kjer boste prejeli poseben Dnevnik Levstikove poti, če ga še nimate iz prejšnjih let. Organizator poskrbi za varnost udeležencev, ki se bodo na prireditvi registrirali pri organizatorju.

Z udeležbo na prireditvi vsi udeleženci soglašajo, da so lahko predmet fotografiranja ali snemanja za javne in zasebne potrebe.

Na prireditvi je strogo prepovedano uporabljati drone!

Dodatne informacije dobite prek e-pošte info@levstik.si.

Zavod Levstikova pot