“Zamujena zima” je spet pokazala svoje zobe. Zahodno in severno od nas precej snega, vzdolž Dinarskega gorstva tudi močne orografske padavine. (glej prvo sliko)

Tako kaže vremenski model za jutri. Zahodno in severno od nas bo snežilo, pri nas bo meja sneženja danes še precej visoko, jutri pa se bo marsikje spustila do nižin. V zahodni Evropi, kjer se bo zjasnilo, bo nevarnost pozebe, saj bodo temperature ponekod padle tudi do 15 °C pod dolgoletnim povprečjem. (glej drugo sliko)

Kako bo v Sloveniji? V soboto se bo sneženje marsikje spustilo do nižin. Nekaj dni bo hladno za ta letni čas , saj bo hladen zrak več dni segal vse do Sredozemlja. Na izpostavljenih legah je tudi že prva nevarnost pozebe. Zato priporočam, da vsaj do torka zaščitite najbolj občutljive rastline, ki že cvetijo.
Slovenijo bodo danes in jutri še prekrivali oblaki, zato se bo ohladilo nekoliko manj. Več jasnine bo v ponedeljek in torek, zato se tudi temperatura zraka po nižinah lahko še bolj zniža. Trenutno kaže, da bo najbolj hladno jutro v ponedeljek, delno tudi v torek, potem pa se bo nekoliko otoplilo.

Če je bil konec marca zelo topel, pa se bomo zdaj morali v naslednjih desetih dneh sprijazniti z nižjimi temperaturami.

Rudi Bregar

Slika 1