Občina Lukovica je boter domače češplje

lukovica

Občina Lukovica predstavlja skrajni severovzhodni del osrednjeslovenske regije. Geografsko zajema območje Črnega grabna, ki ga s severa in juga obdajata Tuhinjska in Moravška dolina. Na območju občine, ki meri 7488 ha, so tekom zgodovine nastala v pretežni meri gruščasta naselja s številnimi zaselki in posameznimi samotnimi kmetijami. Predvsem dolinska naselja predstavljajo gravitacijska naselja svojemu zaledju.

Stari trg v Lukovici obdajajo mogočne hiše iz furmanskih časov, saj je bila Lukovica pomemben prehodni kraj. Stara poštna postaja je najstarejša ohranjena zgradba na poštni zvezi med Ljubljano in Gradcem. Delno obnovljen Grad Brdo iz začetka 16. stoletja na Brdu pri Lukovici obdaja slikovita okolica grajskega parka z ribnikom in drevoredoma.

Po okolici Lukovice vodijo številne pohodniške in planinske poti, turisti pa si radi ogledajo tudi Čebelarski center Slovenije na Brdu pri Lukovici. V njem se lahko seznanite s pestro zgodovino čebelarstva na Slovenskem, pokusite in kupite med in ostale čebelje pridelke vrhunske kakovosti ter se podate na zeliščno-čebelarsko učno pot. Čebelarski center Slovenije predstavlja tudi izhodiščno točko šestim turističnim potem, na katerih si lahko ogledate veliko cerkva, prikazov domačih obrti in običajev. Najbolj zanimive so prireditve, ki ohranjajo Rokovnjača, ki je hkrati tudi simbol Občine Lukovica.

Ko boste pohajkovali po Lukovici, se nikar ne pozabite ustaviti na Trojanah, ki slovijo po slastnih trojanskih krofih.

Kontaktni podatki občine:

grb-lukovicaObčina Lukovica
Stari trg 1
1225 Lukovica
tel: (01) 72 96 300
www.lukovica.si
obcina.lukovica@lukovica.si