Občina Gorenja Vas – Poljane je boter češnje drobnice

gvp˝Vsak letni čas je tukaj po svoje lep. Prav gotovo pa je bilo tukaj najlepše takrat, ko je pomlad s svojim krilom plavala nad dolino. In če je v Poljanski dolini lepa pomlad, tedaj je malokje lepše«, je na kratko zapisal znameniti rojak Ivan Tavčar o Poljanski dolini.

Poljansko dolino, nekdaj del Loškega gospostva, sestavlja več slikovitih krajev, ki jih povezuje skupna zgodovina, danes pa so povezani v občini Gorenja vas – Poljane.

Veliko umetnikov je tu črpalo svoj navdih in lepote slikovite doline poneslo v svet – pisatelj Ivan Tavčar s peresom, družina Šubic in Anton Ažbe pa s paleto, polno pisanih barv.

Širše območje je znano po neokrnjeni naravi in številnih domačih dobrotah, ki jih ponujajo okoliške kmetije. Številne pohodne in kolesarske poti v vseh letnih časih ponujajo športne užitke in čudovite razglede na bližnje hribe. Med najbolj obiskane vrhove sodi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja Blegoš (1562 m), kamor vodi več označenih poti. Za kolesarje so urejene različne označene kolesarske poti – od nižinske, ki vas popelje ob Poljanski Sori, pa do bolj zahtevnih, ki pripeljejo tudi na Blegoš.

Zelo priljubljena točka obiskovalcev je značilni kmečki baročni dvorec Visoko, v katerem je svoja najlepša literarna dela ustvarjal pisatelj Ivan Tavčar. Na letnem vrtu v prelepem okolju se obiskovalci lahko ohladijo in osvežijo, v notranjosti pa je na ogled razstava o življenju dr. Ivana Tavčarja. V dvorcu je urejena tudi čudovita poročna soba, ki k sklenitvi poročne zaobljube vabi mlade od blizu in daleč.

Nepozabno doživetje predstavlja obisk podzemnih utrdb Rupnikove linije. Predstavlja sistem podzemnih in nadzemnih utrdb, ki vabi v svojo skrivnostno notranjost in predstavlja nepozabno doživetje. Ogledate si lahko stalno zbirko ostalin iz časa gradnje, v veličastnih podzemnih dvoranah pa prirejamo tudi različne prireditve, od katerih je najbolj atraktivno balinanje z lesenimi kroglami.

V dolini Kopačnice pri Topličarju izvira termalna voda, ki jo omenja že Loški urbar iz 17. stoletja. V vodi, ki vsebuje žveplene soli, so se več kot dvesto let zdravili idrijski rudarji, ki so zaradi taljenja živosrebrne rude bolehali za kožnimi boleznimi. Za popestritev turistične ponudbe je Občina Gorenja vas – Poljane »Pri Topličarju« uredila bajer in postavila brunarico z osvežilno ponudbo za priložnostne obiskovalce.

Pozimi nas na zasnežene planjave vabita bližnji smučišči Stari vrh in Cerkno, ki se ponašata z odličnimi smučarskimi tereni in izvrstno pripravljeni progami. Poljanska Sora s številnimi tolmuni in brzicami privablja številne ljubitelje ribolova, ki tu najdejo svoj kotiček miru. V lepotah narave in čudovitih loviščih pa najdejo svoje užitke tudi ljubitelji lova.

Pridite in doživite zelene razglede v objemu domačnosti!

Kontaktni podatki občine:

grb-gvpObčina Gorenja Vas – Poljane
Poljanska cesta 87
4224 Gorenja vas
tel. (04) 518 31 00
http://www.obcina-gvp.si/
info@obcina-gvp.si