Občina Trebnje je donator jablane dolenjska voščenka

V rimskih časih je na mestu današnjega Trebnjega stala znamenita postojankaMunicipium Praetorium Latobicorum. Z odhodom rimskih legij pa se je naselitev močno zredčila. Kasneje so novi naseljenci na tem območju skrčili gozd in od tu izvira tudi ena od razlag za ime Trebnjega – trebljenje gozda.

V središču mesta Trebnje stoji Galerija likovnih samorastnikov, ki je zvniknila kot rezultat letnih Mednarodnih srečanj samorastniških umetnikov. Znana je kot edina javna zbirka naivne umetnosti v Sloveniji in je tudi ena bolj pomembnih zbirk tovrstne umetnosti v svetu.

Ob poznogotski triladijski župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja iz leta 1443, ki stoji na mestu starejše cerkve. Ob njej stojitaspomenika, častnemu občanu Občine Trebnje, ljubljanskemu nadškofu in metropolitu dr. Alojziju Šuštarju ter škofu in misionarju Frideriku I. Baraga, ki sta Evropejce prvič seznanila z zgodbo o indijski princesi Phokahontas.

Velikega sakralnega pomena je tudi romarska cerkev Matere božje na Zaplazu pri Čatežu, ki je osrednje romarsko središče v Škofiji Novo mesto. Od ostalih cerkva v okolici jo ločita secesijaka zvonika, ki sta njen najbolj prepoznavem del. V bližini cerkve je Marijin studenec, pod Zaplazom pa leži Čatež, kraj, kjer se zaključi tradicionalni Levstikov pohod iz Litije do Čateža.

Na Medvedjeku, ki je bil leta 1991 prizorišče slovenskega osamosvojitvenega boja, je zanimiv spominski park, ki ga tvorita betonska tankovska ovira s spominsko ploščo in BOV 3.

Obiskovalci občine si lahko ob predhodni najavi ogledajo tudi Jurjevo domačijo na Občinah, ki je pomembna za poznavanje življenja kmečkega prebivalstva v času pred, med in takoj po 2. svetovni vojni.

V Dobrniču si je možno ogledati spominsko sobo 1. kongresa slovenske pritifašistične zveze in v njeni neposredni bližni cerkev sv. Jurija, ki je bila zgrajena v baročnem stilu, leta 1777.

V občini so na voljo tudi mnoge športne aktivnosti, kot so kolesarjenje, ribolov, tenis, odbojka, pohodništvo (Baragova pohodna pot, Pot na Vrhtrebnje, Gozdna pot zaplaške stezice, Pot na Ostri vrh …) idr.

Na Vrhtrebnjem stoji kamnito obeležje 15. poldnevnika s sončno uro in bronastim reliefom Slovenije – je ena lepših razglednih točk občine.
Več informacij: tic@trebnje.si.

Kontaktni podatki občine:

grb-trebnjeObčina Trebnje
Goliev trg 5
8210 Trebnje
obcina.trebnje@trebnje.si
tel: (07) 348 11 00
www.trebnje.si