
Naključno so jo našli na Dolenjskem. Izkazalo se je namreč, da spada med odporne jablanove sorte z zelo okusnimi plodovi.
Zori v drugi polovici septembra, za uživanje pa je primerna že kmalu po obiranju, skladiščimo pa jo lahko do februarja. Zelenkasto rumena barva prekriva cel plod. Barva kmalu po obiranju preide v voščeno rumeno. Koža je gladka z voščeno prevleko in številnimi malo vidnimi pikicami. Pecelj je kratek.
Meso je rumenkasto, sočno, sladko-kiselkastega okusa. Plodovi ob skladiščenju ostanejo sočni in ne ovenejo. Še vedno spada med najokusnejše domače sorte jabolk. So pa občutljivi za odtise.
Dolenjska voščenka je po okusu veliko boljša od gorenjske, slednjo pa lahko dlje skladiščimo. Ločimo ju po barvi. Sadu rdečega preliva, ki je značilen za gorenjsko, dolenjska voščenka nima. Obe sta odporni stari sorti domačega slovenskega porekla.
LOKACIJA ZASADITVE
Zasajeno: spomladi 2014
Vinko Merzel, Razbore – Zagrič, južna trasa
Google maps lokacija…
45°58’27.4″N 14°56’23.4″E
45.974290, 14.939821
Boter: Občina Trebnje