Občina Straža je boter jablane bobovec

V zavetju straškega hriba in objemu reke Krke

Straža je resda majhna občina s površino dobrih dveh ducatov kvadratnih kilometrov in nekaj tisoč prebivalci, kar pa ne pomeni, da nima česa pokazati. Prav nasprotno! Čez območje v samem srcu Dolenjske denimo teče reka Krka, več kot upravičeno imenovana tudi ‘dolenjska lepotica’. A Krka ni zgolj lepa na pogled, po njej lahko tudi veslate ali se spuščate s splavom, v njene vode pa pomakate trnek, saj rib tu ne manjka. Številna mlinska kolesa, ki jih je nekoč poganjala, se resda že dolgo ne vrtijo več, a v Vavti vas in še na dveh drugih mestih v občini Straža si lahko še ogledate nekaj teh pomnikov preteklosti.

Le streljaj nad zeleno reko se dviga Straška gora. Če se ozrete proti njej, vam ob tem pogledu, še posebej v lepem vremenu, zaigra srce. Prijazne sončne lege njenega vznožja so posejane z vinogradi, značilnimi dolenjskimi zidanicami in zadnja leta tudi s počitniškimi hišicami, ki se s svojim videzom lepo vključujejo v to okolje. Na veliko veselje skrbnih vinogradnikov lahko sonce na teh pobočjih po mili volji razvaja grozdne jagode. Tu uspevajo dobra vina, začenši s cvičkom, za katerega je pred leti pesnik Tone Pavček, Dolenjec po rodu, zapisal – »ni za maše, a vedno paše.« Cviček še vedno ‘paše’ in je že kar nekaj časa tudi ‘za maše’; vino z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja je čedalje bolj cenjeno. Obisk zidanice je doživetje zase. Tako zaradi vina kot tudi zaradi ljudi; Dolenjci so pač od nekdaj prijazni, zgovorni in širokosrčni.

Če si zaželite poživljajočega pohoda ali zgolj krajšega sprehoda v lepem naravnem okolju, so vam po Straški gori na voljo pešpoti. Te vas na primer vodijo tudi mimo jame Velika prepadna in kužnega znamenja, ki spominja na čase,ko je tudi tu kosila črna smrt – kuga. A o minulih časih pričajo še druge stvari. Prav na območju Straže se je nahajalo edino danes znano ravninsko gradišče na Slovenskem; ta višinska naselja iz prvega tisočletja pred našim štetjem so namreč običajno stala na dvignjenih mestih. Tod je nekoč potekala pomembna rimska pot. Na območju Straže stoji pet cerkva. Na Straški gori vzletajo jadralni padalci, s katerimi se lahko popeljete v tandemu. Pri Prečni se nahaja športno letališče, kjer med drugimi vzletajo letala, ki obiskovalcem nudijo ogled teh krajev iz ptičje perspektive. V Straži se skozi vse leto odvijajo številne prireditve, začenši s tradicionalno Straško jesenjo…

Še marsikaj drugega se najde na tem majhnem, a bogatem območju. Dobrih razlogov, da obiščete Stražo, je torej več kot dovolj.

Kontaktni podatki občine:

grb-strazaObčina Straža
Ulica talcev 9
8351 Straža
info@obcina-straza.si
tel: (07) 38 48 558
www.straza.si