Občina Puconci je boter jablane moščanka (štajerski mošancelj)

slikaObčina Puconci, kjer si Ravensko in Goričko podajata roki, je kraj milih obrisov in trdnih ljudskih karakterjev kot malo kje drugje. Južni del je ravninski, severni pa se vzpenja na obronke Goričkega. Je del naravovarstvenega območja Natura 2000, njen severni del pa sestavlja Krajinski park Goričko, ki je del deželnega parka Goričko- Raab- Őrseg. V občini je 23 naselij, ki se razprostirajo na površini 107 km2 in štejejo cca 6500 prebivalcev.

Območje Občine Puconci je geografsko zaokrožena celota s pestro kulturno dediščino, naravnimi lepotami, bogatim ljudskim izročilom in bogato ponudbo prekmurskih dobrot, goričkih vin in slastnih sadežev goričkih bregov. Püconski dödoli in bodonske buče so del kulinarične tradicije in našega izročila.

V občini se ponašamo tudi s športnimi, gasilskimi, kulturnimi in turističnimi društvi, ki skrbijo za urejenost okolja, športne užitke, turistično podobo občine ter ohranjanje kulturne in naravne dediščine, predvsem pa za ohranjanje ljudskega petja in folklornih plesov. V Pečarovcih se ukvarjajo z lončarsko dejavnostjo, ki edina ohranja povezavo s preteklostjo in kot posebna zanimivost se pri Zelkovih nahaja največja čutara v Sloveniji.

Bogato kulturno dediščino na območju občine Puconci pa predstavlja mnogo kulturnih objektov, kjer v sožitju in strpnosti živijo verniki treh veroizpovedi (evangeličani, katoličani in binkoštniki). Za spoznavanje prekmurske zgodovine si lahko turisti ogledajo multimedijsko projekcijo o prekmurskih luteranih v Spominskem domu Števana Küzmiča v Puconcih, postojijo ob spomeniku Š. Küzmiča v Strukovcih in spominskem obeležju Sv. Lenarta v Bodoncih. V oktobru 2013 je zaživela Zelena dvorana Puconci, ki pomeni za razvoj športa in rekreacije v širšem okolju prelomni trenutek ter pomembno prispeva k prepoznavnosti občine Puconci v Sloveniji in širše.

Lepota pokrajine, čista narava, čisti zrak, brez industrije, ki bi onesnaževala ta del prekmurskega območja, širši gozdovi, vse to daje pokrajini poseben čar. Tem užitkom narave je dodana ponudba prekmurskih dobrot in dobrega goričkega vina. V občini imamo veliko vinotočev, turističnih kmetij in gostiln, ki ponujajo tudi jedi, ki so jih znale pripraviti naše babice.

Vse, ki že poznate lepote naše občine in za vse, ki bi jih radi spoznali, vas vabimo, da skupaj z nami odkrivate posebnosti občine Puconci.

Kontaktni podatki občine:

grb-puconciObčina Puconci
Puconci 80
9201 Puconci
obcina.puconci@puconci.si
tel: (02) 545 91 00
www.puconci.si