Občina Slovenske Konjice je boter jablane carjevič

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOdpreti vrata v Slovenske Konjice pomeni vstopiti v mesto z barvito zgodovino, položeno med skrivnostno Konjiško goro in sončne zlate griče vinorodnih Škalc v severovzhodni Sloveniji. Prikupno srednjeveško podeželsko mesto s skoraj šest tisoč prebivalci, katerega prva pisna omemba sega v leto 1146 pod nazivom Counowiz, s številnimi okoliškimi vasmi zaokroža podobo doline ob reki Dravinji. Mesto postaja zgled prijaznosti in urejenosti. Vrsto let zapored je bilo odlikovano s priznanji za najlepše izletniško mesto, z zlato medaljo evropskega tekmovanja Entente Florale se je postavilo ob bok najlepše urejenih evropskih mest, vas Žiče pa mu je sledila z bronastim odličjem. Biser kulturne dediščine občine Slovenske Konjice, Žička kartuzija, se je uspela zapisati med finaliste izbora za Evropsko destinacijo odličnosti – EDEN 2011.

Korenine preteklosti zaznamujejo življenje ljudi v mestu in okoliških vaseh. Zgodovina več kot 850 let starega konjiškega trga pod cerkvijo svetega Jurija daje mestu dušo. Bogato izročilo preteklosti je polno doživetij, so zgodbe boljših in slabših časov, je bogata kulturna in naravna dediščina generacij ljudi, ki so tukaj ustvarjali in živeli. Stari trg mesta v zavetju mogočne farne cerkve Svetega Jurija ohranja zasnovo iz časa prvih omemb, skozenj pa veje nežen piš preteklosti. Poseben čar mu daje potoček Ribnica, ki ga razpolavlja točno po sredini.

Mnogi pomniki bogate zgodovine kažejo, da so že generacije naših prednikov prepoznale lepote teh krajev. Tod so želeli živeti, delati, pripadati kraju. Vsako srečanje z »mestom cvetja in vina« in z njegovimi ljudmi rojeva nova spoznanja. »Nekoga moraš imeti rad« je zapisal v Slovenskih Konjicah rojeni pesnik Ivan Minatti. Konjičani imajo radi svoje mesto in vasi. Radi imajo podobe prijaznosti. In prijazne obiskovalce, ki radosti življenja v Dravinjski dolini delijo z njimi. Mesto cvetja in vina je treba videti ter ga doživeti s številnimi lepotami okoliških vasi. Potem postane nepozabno…

Kontaktni podatki občine:

grb-skonjiceObčina Slovenske Konjice
Stari trg 29
SI – 3210 Slovenske Konjice
T: +386 (0)3 757 33 60
F: +386 (0)3 575 43 28
info@slovenskekonjice.si
www.slovenskekonjice.si