V osrčju mesta Trebnje ima prostore tudi biser kulturne dediščine Temeniške in Mirnske doline, edina javna zbirka naivne in samorastniške umetnosti v Sloveniji – Galerija likovnih samorastnikov Trebnje. 

»Izjemna zbirka, čestitke!« je v knjigo vtisov zapisala obiskovalka februarja 2019. Avgusta 2018 je obiskovalec zapisal: »Kako čudovita zbirka. Ogromno talentov z vsega sveta. Vesel sem, da smo si ogledali razstavo, zelo vredno obiska

Tovrstne izjave obiskovalcev je mogoče slišati že od leta 1968, ko so se v Trebnjem na pobudo lokalne skupnosti naivni umetniki prvič zbrali na Taboru likovnih samorastnikov. Tega leta  je bilo ustvarjalcev devet, že naslednje leto pa enkrat več – med njimi je bila tudi predstavnica iz tujine. Tabor je tako iz slovenske oz. jugoslovanske prireditve hitro prerasel v mednarodno srečanje umetnikov. V 70. letih 20. stoletja se je Mednarodnih taborov likovnih samorastnikov Trebnje udeleževalo tudi po 30 ali 40 umetnikov, ki so v Trebnjem prebivali in ustvarjali deset dni. Udeležence Taborov že od začetka izbira umetniški oz. strokovni svet galerije, ki ga sestavljajo poznavalci naivne umetnosti. Od nastanka Tabora pa do svoje smrti leta 2008 je umetniškemu svetu predsedoval dr. Zoran Kržišnik, dolgoletni ravnatelj ljubljanske Moderne galerije, kasneje tudi direktor Mednarodnega grafičnega likovnega centra. V umetniškem svetu so sodelovali dr. Mirko Juteršek, za krajši čas tudi Aleksander Bassin, Andrej Pavlovec, Nebojša Tomašević, Vladimir Maleković, Gerhard Ledić in Janez Gartnar, ki je bil obenem tudi dolgoletni predsednik Upravnega odbora Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. V zadnjih desetletjih udeleženci Tabora po izboru strokovnega sveta v Trebnjem preživijo en teden ter ustvarjajo, izmenjujejo izkušnje, predstavljajo svoja dela javnosti in si ogledujejo lepote Slovenije.

Leta 1980 je Kolumbijka Maria Isabel Otalora Lopez izjavila: »Srečanje z udeleženci Tabora in s Trebanjci je posebno doživetje. Sama radost me je, tu lahko slikam.« (Zoran, 1980, str. 13)

»Doživljam nepozabne dneve svojega življenja. O njih bom pripovedovala vnukom,« je v knjigo vtisov zapisala Rezka Arnuš, udeleženka 51. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje leta 2018.

Umetniki so v Trebnje prinesli mednarodnega duha, drugačne poglede, novo znanje in sprožili pravo malo »kulturno vrenje«, kjer je »v vsaki hiši obešena vsaj ena slika« (Popov, 1981, str. 12). (Vabič Nose, 2016, str. 6)

Ker po končanih Taborih umetniki dela podarijo zbirki organizatorja, je že leta 1971 nastala Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, ki skrbi za zbiranje, ohranjanje, dokumentiranje, raziskovanje in promoviranje naivne in samorastniške umetnosti. Galerija likovnih samorastnikov Trebnje od leta 1994 deluje v okviru Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje, ki so ga ustanovile občine Mirna, Mokronog – Trebelno, Šentrupert in Trebnje. Razstavni program galerije obsega predstavitve slovenskih in tujih avtorjev na samostojnih in skupinskih predstavitvah, razstave, pripravljene v sodelovanju z muzeji iz tujine, študijske razstave in predstavitve novih pridobitev. Galerijska zbirka obsega več kot 1300 del 321 avtorjev iz 42 držav. Delček te obsežne zbirke je predstavljen na stalni razstavi v prostorih galerije ter v prostorih drugih ustanov v Trebnjem. Poleg razstav galerija pripravlja obsežen in pester pedagoški program, namenjen skupinam, kakor tudi delavnice, predavanja in druge dogodke: koncerte in recitale v sodelovanju z Glasbeno šolo Trebnje ter razgibane Sobotne galerijske dopoldneve s pomočjo Javnega sklada za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Trebnje. 

Do 9. februarja 2020 je v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje na ogled razstava Hlebinska naiva, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Muzejem mesta Koprivnica, v okviru katerega deluje Galerija naivne umetnosti iz Hlebin. Obe galeriji, tako trebanjska kot tudi hlebinska, z razstavo utrjujeta stike in prakso izmenjave razstav.

»Sedaj že dodobra utečena praksa se nadaljuje tudi v letu 2019, skozi sodelovanje z Galerijo likovnih samorastnikov v Trebnjem, eno redkih galerij v okolici, ki skrbno neguje ustvarjalnost avtorjev naivne umetnosti. V svoji bogati zakladnici hrani ta slovenska galerija predvsem dela slovenskih in tujih ustvarjalcev. V njej ustrezno mesto zavzemajo tudi hrvaški naivni umetniki, pri čemer so zastopani večinoma avtorji mlajše generacije. Prav zato Muzej mesta Koprivnica predstavlja izbor velikanov hlebinske šole iz lastne zbirke, in sicer tistih ‘najstarejših’ umetnikov, predstavnikov od prve do tretje generacije hlebinske šole, z le majhnim odmikom k outsiderjem,« je zapisala kustodinja Helena Kušenić iz Hlebin (Kušenić, 2019, str. 1,2).

Dela Ivana in Josipa Generalića, Franja Mraza, Ivana Večenaja, Ivana Lackovića – Croate in številnih drugih umetnikov bodo tako ponovno predstavljena v Trebnjem.

27. februarja 2020 vas vabimo na odprtje razstave Marca Bourlierja iz Francije, nagrajenca 51. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. Razstava z naslovom Utelešenje časa se bo osredotočala na kipe, nastale v zadnjih 25 letih, ko je ustvarjalec na morski obali Normandije odkril naplavljen les in z njim pričel ustvarjati.

Kustodinja razstave je o delih Marca Bourlierja zapisala:

»Telesa, obrazi s svojo razgibano površino vabijo k taktilnosti, k stiku; s svojimi očmi in usti pa so otrpli v trenutku. Bourlier z gibom roke, nagibom glave figure in nežno kretnjo pogled ene figure usmeri naravnost, pogled druge vstran, njuna usta so uniformno odprta, vendar pa zaradi minimalnih razlik v lesu, ki jih je avtor tako spretno zaznal, ne izražata začudenja, ampak očaranost. Spet druga skupina figur s spretnim kombiniranjem kontrastnih barv starega lesa na ravni površini spregovori o enakosti. […] Kosi lesa postanejo metafore sodobnosti, s svojo odtujenostjo in razkrojenostjo postanejo Mi, postanejo tisti Drugi, čeprav so v resnici vsi enaki. Telesnost in senzualnost oblik/teles se znajdeta nasproti kompozicijski urejenosti, lahko bi rekli celo uniformiranosti.« (Vabič Nose, v pripravi)

Obiskovalci ste prisrčno vabljeni tudi na številne delavnice, predavanja in koncerte, že 3. decembra 2019, ob Ta veselem dnevu kulture, pa vas pričakujemo na dnevu odprtih vrat, ko bo od 10. do 18. ure ogled galerije brezplačen.

Galerija je odprta od torka do petka od 10. do 18. ure, ob sobotah od 14. do 18. ure. Zaprta je vsako nedeljo in ponedeljek ter 1. 1., 1. 5., 1. 11. in 25. 12. Za najavljene skupine je ogled galerije po dogovoru mogoč tudi izven ustaljenega delovnega časa.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje,
Center za izobraževanje in kulturo Trebnje
t: 07 34 82 100, 101, 106 | m: 031 371 404
galerija@ciktrebnje.si | www.galerijatrebnje.si

Charlie Visconage iz ZDA, zatopljen v delo, na 51. Mednarodnem taboru likovnih samorastnikov Trebnje. Vir fotografije: arhiv GLST.
Giuliano Zoppi iz Italije z mladimi obiskovalci med 52. Mednarodnim taborom likovnih samorastnikov Trebnje leta 2019. Vir fotografije: arhiv GLST.
Stalna razstava Galerije likovnih samorastnikov Trebnje.
Vir fotografije: [Alenka Stražišar Lamovšek]/GLST
Stalna razstava Galerije likovnih samorastnikov Trebnje.
Vir fotografij: [Alenka Stražišar Lamovšek]/GLST
Franjo Mraz, Pri Italijanovem mostu, 1932.
Vir fotografije: [Stjepan Dolenec]/Muzej mesta Koprivnica.
Ivan Generalić, Rdeča maska, 1975.
Vir fotografije: [Stjepan Dolenec]/Muzej mesta Koprivnica.
Marc Bourlier v svojem ateljeju. Vir fotografije: arhiv GLST.