Tako rekoč v središču Slovenije, na severnih obronkih Dolenjskega gričevja leži renesančni grad Bogenšperk. Grad Bogenšperk, kot ga poznamo danes, so po letu 1511 začeli zidati gospodje Wagni. Omenjenega leta jim je namreč močan potres poškodoval bližnji Lichtenberk, srednjeveško utrdbo, ki je s tem postala neprimerna za bivanje. Tako je nastala renesančna stavba z značilnima okroglima stolpoma. Svojo zlato dobo je grad dosegel ob koncu 17. stoletja, ko je v njem prebival in deloval polihistor  Janez Vajkard Valvasor (1641 – 1693).

Nekoč Valvasorjev dom je danes muzej in prostor raznovrstnih kulturnih in družabnih dogodkov. Ob obisku si obiskovalci lahko ogledajo grad, za najavljene skupine otrok in odraslih pripravimo tudi doživljajsko, animirano vodstvo z baronico Ano Maksimilo Valvasor in hlapcem Jurijem, vodenje po srednjeveškem Lichtenberku, prikaz ročne izdelave papirja in tiska, lahko pa se z grajsko zeliščarko Jožico Bajc Pivec odpravite na sprehod po parku in gozdu ali pa se udeležite ene izmed njenih številnih zeliščarskih delavnic, ki jih pripravljamo na gradu.

Foto: Matej Povše

V stilno urejenih grajskih prostorih in pod krošnjami mogočnega lipovega drevoreda zaročenci doživijo pravljično baročno poroko. Ne gre zanemariti tudi raznih kulturnih dogodkov, občasnih razstav in koncertov, ki se odvijajo v grajskem atriju. Ob Valvasorjevem rojstnem dnevu (četrta nedelja v Maju) se obiskovalci  odpravijo na pohod po Valvasorjevi krožni poti, ki vodi po obronkih nekdanjih Valvasorjevih posesti, poletno dogajanje zaznamuje pet dnevno  ustvarjanje umetnikov v okviru Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dnevov, družinski popoldnevi ter koncerti domačih in gostujočih ansamblov. Ker je Bogenšperk rojstni kraj slovenske grafike, galerija gradu tekom leta gosti kakovostne grafične razstave. Grajsko dogajanje se na zadnjo oktobrsko noč sklene s tradicionalno prireditvijo ob noči čarovnic.

Zaradi svoje lege v središču Slovenije in prijazne okolice je grad Bogenšperk priljubljena izletniška točka, odlično izhodišče za pohodništvo ali popoldansko rekreacijo na krožni trim stezi.

Odpiralni čas

april –  30. junij in 1. september –  31. oktober
Od torka do petka: 9h – 16h
Sobota: 10h – 17h
Nedelje in prazniki: 10h – 18h
Ponedeljek:  zaprto

Julij, avgust
Od torka do sobote: 10h – 17h
Nedelje in prazniki: 10h – 18h
Ponedeljek:  zaprto

November, marec
Sobote in nedelje: 10h – 17h

Za najavljene skupine je ogled možen tudi izven odpiralnega časa.

Kontakt

Javni zavod Bogenšperk, Bogenšperk 5, 1275 Šmartno pri Litiji
tel. (01) 898 78 67 (JZ Bogenšperk), tel (01) 898 76 64 (grad Bogenšperk), gsm (041) 703 992

info@bogensperk.siwww.bogensperk.si